Srpski turisti pohrlili u Tursku i Egipat

Svesni da od odmora u Crnoj Gori i Grčkoj nema ništa, srpski turisti pohrlili u Tursku i Egipat što je dovelo do rasta broja čarter letova.

Datum / Date: 12.08.2020.

Autor / Author: Aviatica

Skoro trećina svih letova planiranih za danas sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla su ka dve destinacije za odmor u Turskoj i Egiptu.

Air Serbia će do Antalije, danas, 12. avgusta leteti tri puta. Jedan let je planiran za 11, a dva za 12 časova. Do Egipta je planirano šest letova. Air Serbia će obaviti četiri leta do Hurgade – u 17, 17.50 i dva u 18 časova i jedan do Šarm el Šeika u 18 časova, dok će Air Cairo leteti na svojoj redovnoj liniji ka Hurgadi, ali za potrebe turističkih agencija, u 6.30.

Sudeći po planu letova za sutra ali i u narednom periodu, potražnja za letovanjem u Antaliji i Hurgadi raste izuzetno brzo. Turisti su shvatili da od odmora u Crnoj Gori i Grčkoj nema ništa, a leto prolazi i bliži se početak školske godine.

Da postoji porast interesovanja potvrdila je i Air Serbia koja je 29. jula izdala saopštenje u kome se navodi da povećava broj čarter letova do Turske i da planira da tokom avgusta obavi 20 letova do Antalije i 3 do Bodruma, ali već do danas je ovaj plan premašen sa obavljenim 21 letom do Antalije. Ako se nastavi ovim tempom može se očekivati tri puta više letova do Turske u avgustu nego što je krajem jula bilo očekivano.

Air Cairo je počeo da leti na liniji Beograd – Hurgada od 19. jula i do danas je obavljao tri leta nedeljno. Od danas će broj letova biti uvećan na pet nedeljno. Air Serbia je počela da leti za Hurgadu 4. avgusta. Dve kompanije će u saobraćaju između Srbije i Egipta vrlo verovatno dostići prošlogodišnji promet u avgustu kada je dnevno bilo više od dva leta u proseku i kada je osim njih letela i Al Masria dva puta nedeljno avionom Airbus A330 velikog kapaciteta.

Air Serbia skuplja turski harač

Foto: Aviolet / Air Serbia

Sa druge strane Turska će teško dostići prošlogodišnji obim čarter saobraćaja u avgustu, jer čak i sa ovim povećanjem od danas nije lako doći do skoro šest letova dnevno za Antaliju, Bodrum i Dalaman zajedno. Ipak trenutni porast je veoma značajan jer su očekivanja u junu bila takva da su mnogi turoperateri prvobitno otkazali veliki broj letova.

Tako je, na primer, agencija 1 A Travel, jedan od najvećih srpskih turoperatora za Antalijsku regiju, bila otkazala sve polaske u julu i avgustu. Nakon što se pojavilo dodatno interesovanje putnika ubačen je jedan vanredni polazak krajem jula, a od 12. avgusta su vraćena po dva polaska nedeljno sredom i subotom dok će tokom septembra biti četiri leta nedeljno kao i dva leta nedeljno do Bodruma počev od 5. septembra.

Agencije porast tražnje za letovanjem u Egiptu i Turskoj objašnjavaju činjenicama da su za srpske državljane mnoge zemlje gde tradicionalno letuju zatvorene. Mnogi su se nadali da će Crna Gora i Grčka otvoriti svoje granice za srpske turiste, ali se to još nije dogodilo i najverovatnije i neće do kraja sezone. Hrvatska, Bugarska, Italija, Španija i Tunis su takođe zatvoreni pa su turisti koji su mesecima čekali da vide kako će se situacija odvijati na kraju ipak prelomili i uplatili aranžmane tamo gde je to moguće.

„Svi naši turisti koji žele da idu u Tursku i Egipat su obavezni da uz aranžman uplate i polisu zdravstvenog osiguranja koja pokriva troškove lečenja od koronavirusa Covid-19“, rekli su nam u agenciji 1 A Travel. Oni kažu da među turistima još uvek postoji strah od odlaska u inostranstvo, čak i kada je to moguće kao što je slučaj sa Turskom i Egiptom.

„Cene hotela u Turskoj i Egiptu su niže i do 50% pa je interesovanje za letovanjem udvostručeno“, kažu u 1 A Travelu. Kako je sezona počela tek krajem jula, ona će biti produžena ove godine. „Letovi do Antalije koji su prvobitno bili planirani do kraja septembra sada su produženi do kraja oktobra, dok ćemo turiste u Egipat slati tokom cele godine“, kažu u ovoj agenciji.

Čak i početak školske godine 1. septembra neće puno uticati na smanjenje broja turista, pošto će stariji đaci moći da prate časove online što roditeljima neće biti prepreka da ih povedu na more. Broj rezervacija za septembar i oktobar je u velikom porastu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije