Star Alliance započeo povezivanje sa lowcost avio-prevoznicima

Star Alliance je donela odluku i pokrenula ideju „Connecting Partners“ kojom će se povezati sa bliskim lowcost avio-kompanijama.

Datum / Date: 10.12.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

(c) Bob Adams, Star Alliance

Star Alliance, najveća svetska vazduhoplovna alijansa, je najavila novi model povezivanja sa lowcost i hibridnim avio-kompanijama, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon godišnjeg sastanka generalnih direktora avio-kompanija koje su članice alijanse, održanog u Čikagu.

Prvi lowcoster koji će biti uključen u ovu inovativnu platformu je južnoafrički „Mango“, koji je u vlasništvu člana alijanse South African Airlines-a i Vlade Južnoafričke Republike.

Novi koncept predstavlja veliku prekretnicu u odnosima takozvanih tradicionalnih avio-kompanija koje nude klasičnu uslugu i lowcost prevoznika sa sopstvenim specifičnim modelom poslovanja. „Povećava se potreba za međusobnom saradnjom“, smatra Mark Švab (Mark Schwab), izvršni direktor Star Alliance.

mango-logo

MANGO

Lowcost avio-kompanija Mango je svoj prvi let imala 2006, u novembru. Ova kompanija raspolaže flotom od deset aviona Boeing 737-800 i saobraća na ključnim domaćim linijama unutar Južnoafričke Republike kao i između Johanesburga i Zanzibara.

To je jedina afrička avio-kompanija koja na nekim od svojih aviona putnicima može da ponudi internet tokom leta.

Osvojila je brojne nagrade za kvalitet svojih usluga, a proglašena je i najboljom lowcost avio-kompanijom u regionu Afrike (Skytrax).

Na zajedničkoj konferenciji koju su u čuvenom čikaškom hotelu „Drake“ održali Švab i izvršni direktor avio-kompanije „Mango“ Niko Bezuidenut (Nico Bezuidenhout) saopšteno je da će saradnja zasnovana na novoj platformi pod nazivom „Connecting Partners“ porazumevati da putnici Star Alliance mogu da koriste letove partnerske lowcost avio-kompanije i da će u tom slučaju imati brojne pogodnosti koje imaju kada lete nekom od članica same alijanse.

Na ovaj način će alijansa poboljšati svoju mrežu linija i povećati pokrivenost u regionima gde je to potrebno, a putnicima će pružiti daleko više mogućnosti uključujući ih u globalnu mrežu letova i u sistem usluga po najvišim standardima same alijanse.

Putnici koji rezervišu let partnerske lowcost avio-kompanije kako bi se uključili u mrežu Star Alliance imaće mogućnost da se čekiraju do krajnje destinacije, a članovi nekog od mnogih frequent flyer programa članica alijanse moći će da ostvare očekivane beneficije tokom celog svog putovanja.

Novi vid povezivanja će biti testiran u narednom periodu kroz saradnju sa avio-kompanijom „Mango“, a novi potencijalni članovi Connecting Partner platforme će moći da budu samo one lowcost avio-kompanije koje su „prijatelji i porodica Star Alliance“, rekao je Mark Švab okupljenim novinarima.

Na pitanje Aviatice da li je nova platorfma zapravo pokušaj da se novi Eurowings na neki način priključu alijansi Švab je dao veoma zanimljiv odgovor:

„Zapravo, Eurowings je prilično uticao na stvaranje ove ideje u samom startu. Ali kao što znate, ova je nova kompanija na svom početku i još uvek gradi svoj identitet. Oni prvi moraju da čvrsto definišu svoj koncept, a sada su tek u prvoj fazi i mi

[Alijansa] ćemo sačekati još neko vreme. Ali, mogu da potvrdim da smo u razradi ovog koncepta sve vreme u mislima imali i Eurowings“.

(c) Mango Airlines

(c) Mango Airlines

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije