Mediji naduvali priču o incidentu na Lufthansinom letu

Portparol Lufthanse u razgovoru za Aviaticu potvrdio da je priča o incidentu na nedeljnom letu pogrešno preneta u sprskim medijima.

Datum / Date: 09.12.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

New York Times, CNN, Daily Mail i mnogi drugi svetski mediji zatrpali su press službu nemačke Lufthanse zbog incidenta koji se u nedelju dogodio na letu ove kompanije iz Frankfurta za Beograd.

Toga dana je američki državljanin jordanskog porekla navodno pokušao da otvori vrata pilotske kabine dok je uzvikivao Alahovo ime, ali su ga hrabri rukometaši novosadske „Vojvodine“ savladali i potom držali pod nadzorom dok avion nije sleteo i srpska policija privela „teroristu“.

Kasnije je priča počela da dobija sasvim druge obrise. Niti je problematični putnik terorista, niti je pokušavao da razvali vrata pilotske kabine niti je uzvikivao Alahovo ime.

andreas bartels„Mediji su prilično naduvali celu ovu priču“, potvrdio je u kratkom razgovoru za Aviaticu Andreas Bartels, koji se nalazi na godišnjem sastaku Star Alliance u Čikagu.

On kaže da se priča toliko raširila i da se od nedelje, kada se incident desio samo time bavio.

Nije hteo dublje da komentariše pisanje srpske štampe ali nam je potvrdio da je cela priča prilično iskrivljeno dospela u javnost.

„Nije uopšte bilo tako opasno kako su mediji preneli“, rekao je Bartels. On kaže da je putnik „petljao“ (playing around, prim.prev) sa vratima za slučaj evakuacije ali da se smirio nakon što ga je posada premestila na sedište u biznis klasi.

„Pridružila su mu se dva rukometna igrača kojima smo veoma zahvalni za pomoć koju su nam pružili tokom leta“, rekao je portparol Lufthanse.

Pitali smo ga da li se ovaj događaj može klasifikovati kao incident na šta je dao potvrdan odgovor, ali i dodao da ni u jednom trenutku putnici i avion nisu dovedeni u opasnost.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije