Suprotstaviti se neprijateljsvu vlasti prema novinarima

Proglas povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija.

Datum / Date: 03.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 3. maj svetskim danom slobode medija (World Press Freedom Day). Tim povodom se svake godine od 1998. održavaju godišnje konferencije posvećene pitanjima slobode medija, a jedna od njih je održana i u Beogradu 2004.

U Srbiji ove godine neslobodni dočekujemo Dan slobode medija. Ponovo se u ovoj našoj tužnoj zajednici novinari hapse, preti im se i vređaju se i to od strane prorežimskih medija i tabloidnih plaćenih „novinara“.

Uprkos svemu, portal Aviatica ima lepe vesti na Svetski dan slobode medija. Naš urednik, Dragan Nikolić, je pravosnažno oslobođen krivice po tužbi Air Serbije, koju je smatrao pritiskom vlasti na medije i pokušajem zastrašivanja.

Povodom Svetskog dana slobode medija, Aviatica se pridružuje akciji novinarskih udruženja i objavljujemo sledeći:

PROGLAS

povodom Svetskog dana slobode medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozivaju sve novinare/ke i medije da na Svetski dan slobode medija u nedelju 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu.

Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika. Nastavak ugrožavanja slobode informisanja i javnog izražavanja i ove godine evidentirali su Reporteri bez granica koji su na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbiju rangirali na 93. mesto između ukupno 180 posmatranih zemalja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za tri mesta.

U izveštaju Reportera potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji. Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija.

Na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazujemo i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta. Ovim povodom NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju i zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža.

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE

GRANSKI SINDIKAT KULTURE, UMETNOSTI I MEDIJA “NEZAVISNOST”

Beograd – Novi Sad, 03. maja 2020.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije