Sve više država prekida avio saobraćaj sa Velikom Britanijom

Zbog širenja mutiranog koronavirusa Covid-19 na jugu Engleske, mnoge države uvode zabranu avio saobraćaja ka Velikoj Britaniji.

Datum / Date: 21.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto © LHR Airports Ltd.

 

Na jugu Engleske poslednjih dana je registrovana mutacija koronavirusa Covid-19, za koju stručnjaci tvrde da je opasnija i da se brže širi. Iako su stigle i potvrde da vakcine koje su u upotrebi štite i od novog mutiranog virusa, to nije sprečilo dalje širenje panike.

Tokom prethodnog vikenda mnoge su zemlje počele da uvode zabranu avio-saobraćaja sa Velikom Britanijom. Prva je to učinila Holandija, koju je odmah potom sledila Belgija.

Prema najnovijim podacima, dostupnim u ponedeljak, 21. decembra ujutro, zabranu saobraćaja ka Velikoj Britaniji momentalno su uvele i Francuska, Island, Nemačka, Austrija, Italija, Izrael i Kuvajt, a od zemalja u našem okruženju Bugarska i Hrvatska.

Usled iznenadne obustave saobraćaja na londonskim aerodromima, posebno na najvećem aerodromu Heathrow stvorile su se velike gužve sa stotinama putnika koji su ostali zaglavljeni bez mogućnosti da se ukrcaju jer su im letovi naprasno otkazani.

Kolaps avio saobraćaja počeo je u nedelju, 20. decembra u 11.45 kada je avion KLM-a odleteo prazan nazad u Holandiju, nakon što je ova zemlja donela odluku da zabrani saobraćaj sa Velikom Britanijom. Brojni letovi pre tog trenutka su odleteli, ali su letovi nakon podneva počeli da se masovno otkazuju. Dok je Francuska uvela zabranu saobraćaja u trajanju od 48 sati sa mogućnošću produžetka, Nemačka je odmah uvela zabranu sve do 31. decembra 2020.

Iz službe za odnose sa javnošću aerodroma Heathrow su saopštili da su zabrane saobraćaja stigle baš u nedelji kada je zabeležen najveći promet na aerodromu od prvog zaključavanja Velike Britanije u prvom talasu epidemije.

Osim avio saobraćaja, susedne zemlje poput Belgije i Holandije su uvele zabranu i drumskog i železničkog saobraćaja prema Velikoj Britaniji.

U trenutku pisanja ove vesti Srbija nije uvela zabranu saobraćaja ka Velikoj Britaniji, pa su letovi Air Serbije ka aerodromu Heathrow u 10.10 i Wizz Air-a ka aerodromu Luton u 11.25 planirani prema redovnom rasporedu.

Foto: © LHR Airports Ltd.
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije