Svetski dan turizma ove godine posvećen turističkim radnicima

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija UNWTO obeležava Svetski dan turizma svakog 27. septembra.

Datum / Date: 27.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Danas, 27. septembra 2019. je Svetski dan turizma koji je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) proglasila još 1970. godine.

Deset godina kasnije, ovaj dan je zvanično počeo da se obeležava širom sveta, a tim povodom se bira zemlja domaćin i tema za tu godinu.

Ove godine, zemlja domaćin je Indija, a centralni događaj biće održan u Delhiju. Za temu ove godine izabrana su radna mesta: „Turizam i zapošljavanje: bolja budućnost za sve“.

Svetski turistički stručnjaci smatraju da je danas više nego ikada do sada potrebno utvrditi nova pravila i zakone u oblasti turizma kako bi se maksimalno iskoristio veliki potencijal ove privredne grane, inače treće po snazi na svetu, odmah posle hemijske i naftne industrije.

Nova regulacija može dovesti do više radnih mesta u sektorima koji su ili direktno turistički ili se u značajno meri oslanjaju na turizam. Ove godine se posebno ističe potreba inkluzija u turističkoj industriji i uključivanje većeg broja mladih i žena.

Turizam mora da se prilagođava i da se uskladi sa novim tehnološkim izazovima. Smatra se da turizam može da ponudi veoma veliki broj ranih mesta, ali da je često rad u ovom sektoru podcenjen i malo plaćen posebno u odnosu na udeo turizma u svetskom nacionalnom dohotku.

Procene su da čak 10 posto svih zaposlenih na svetu radi direktno u turizmu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije