Thomas Cook razmatra prodaju aviokompanije

Turoperator Thomas Cook razmatra prodaju svoje aviokompanije jer želi da se usmeri na osnovnu delatnost.

Datum / Date: 08.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Globalni turoperator i najstarija turistička agencija na svetu Thomas Cook razmatra da otuđi svoju aviokompaniju istog imena kako bi omogućila veću finansijsku fleksibilnost i stvorila mogućnost za dalja ulaganja u svoju osnovnu delatnost, razvoj sopstvenog hotelskog brenda i digitalizaciju prodaje.

Saopštenje iz kompanije je stiglo nakon što su povećani gubici u poslednja tri meseca 2018. sa 14 na 60 miliona funti, dok su prihodi u istom periodu ostali isti, tj. povećani su samo za 1 posto.

Izvršni direktor Peter Fankhauser je izjavio „da se pregled poslovanja aviokompanije još uvek obavlja i da će se razmatrati sve moguće opcije kako bi se povećala vrednost kapitala i inteziviralo usmerenje na strateške ciljeve.“

Aviokompanija Thomas Cook koristi flotu od 103 aviona, od čega četvrtinu čine širokotrupni avioni kojima se obavlja dugolinijski saobraćaj. Prodaja aviokarata za narednu letnju sezonu je slabija nego prošle godine zbog čega kompanija vrši redukciju kapaciteta na kratkim i srednje dugim linijama, a višak aviona daje u najam.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije