Uloga Etihada u Alitaliji pod istragom italijanskih vlasti

Italijansko tužilašvo pokrenulo istragu protiv bivših rukovodilaca Alitalije koje je postavio Etihad Airways.

Datum / Date: 31.05.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Roberto Monaldo / LaPresse

Italijanske vlasti su otpočele istragu kojom treba da se utvrdi da li je Etihad Airways direktno odgovoran za bankrot Alitalije proglašen 11. maja 2017. Istraga je počela 22. maja, pišu italijanski mediji, a u sedište ove kompanije su upali policijski istražitelji i zaplenili su dokumentaciju i računare.

Italijanska La Repubblica piše da je javni tužilac Ćivitavekije gde se nalazi sedište Alitalije započeo istragu zbog sumnje na prevaru koja je uticala na proglašenje bankrotstva. Sumnja se da je menadžent koji je postavljen od strane Etihada odgovoran za gubitke od 400 miliona evra.

Trenutno se istražuje uloga trojice glavnih rukovodilaca u Alitaliji – Silvano Cassano, Luca di Montezemolo i Mark Ball Cramer. Oni će morati da daju odgovore na brojna pitanja, a među njima je i zašto i kako su veoma vredni slotovi koje je Alitalia posedovala prodati Etihadu.

Stečajni upravnik Alitalije Luigi Gubitosi je izjavio da postoji mogućnost da Alitalia povrati slotove koje je imala na londonskom aerodromu Heathrow. Prema kupoprodajnom ugovoru sa Etihadom iz jula 2016. ovi su slotovi mogu otkupiti po istoj ceni od 40 miliona evra sve do 2026. Ovo je predviđeno kao obaveza prema juče usvojenoj odluci izglasanoj u Senatu. Odlukom se traži od stečajne uprave da vrati prodate slotove i ujedno se produžava rok za prodaju kompanije, koji je istekao 30. aprila, na 31. oktobar.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije