Iranci osvajaju Beograd

Dva iranska avioprevoznika Iran Air i Qeshm Air lete ka Beogadu, a još dva Mahan Air i Kish Air čekaju na dozvole.

Datum / Date: 31.05.2018.

Autor / Author: Aviatica

Iran Map

Bilo je očekivano da Beograd postane popularna turistička destinacija za iranske turiste nakon što je Vlada Republike Srbije ukinula vize za državljane Irana 22. avgusta 2017.

Iranski nacionalni avioprevoznik Iran Air je početkom marta uspostavio redovnu liniju između Teherana i Beograda sa dva leta nedeljno. Privatna iranska aviokompanija Qeshm Air (QB) je takođe najavila uvođenje linije iz Teherana ka Beogradu i to već od februara, ali je više puta došlo do pomeranja početka saobraćaja. Ova kompanija je tokom marta obavila četiri leta, a tokom aprila dva, a obnavljanje saobraćaja je počelo danas uz očekivanje da će se letovi ustaliti prema objavljenom redu letenja.

Avion Airbus A320 Qeshm Air-a sleteo je oko 9 časova na beogradski aerodrom. Planirano je da će avioni ove kompanije dva puta nedeljno – ponedeljkom i četvrtkom u Beograd dovoziti iranske turiste.

Osim ove dve aviokompanije letove do Beograda planiraju još dva iranska avioprevoznika – Mahan Air (W5) i Kish Air (Y9).

Zahtev Mahan Air-a za obnovu čarter linije između Teherana i Beograda sa dva leta nedeljno već od početka juna je trenutno u proceduru u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, mada je ova kompanija već letela ka Beogradu (tri leta u martu i jedan u aprilu).

Prema najnovijim informacijama, u Direktoratu je u obradi i zahtev aviokompanije Kish Air (Kish Airlines) koja želi da organizuje čarter letove iz Širaza do Beograda sa jednim letom nedeljno od 18. juna.

Prema podacima Turističke organizacije Beograda, koje je preneo Blic, u Beogradu je već u martu bilo preko 8.000 iranskih turista čime su oni bili najbrojniji strani turisti u našem glavnom gradu u tom mesecu. Iz Iran Air-a su prilikom uspostavljanja letova saopštili da za njima vlada veliko interesovanje. Međutim ova je kompanija u martu i aprilu u Beograd dovezla tek 1580 putnika na ukupno 15 obavljenih letova što je nešto više od sto putnika po leta u avionu čiji je kapacitet 156 mesta. Broj turista koji su se vratili iz Beograda za Teheran u ova dva meseca je manji od 1100 (73 po letu).

U Srbiji, ali i u Evropskoj uniji, mnogi se plaše ovih letova zbog potencijalnog problema izbeglica. Centar za izbeglice Infopark je u izjavi za Insajder (Insajder, 26. februar 2018. ) upozorio da je u Srbiji sve više izbeglica iz Irana koji dolaze bez viza kao turisti i nastoje da se iz Srbije prebace u zemlje Zapadne Evrope. U ovom trenutku (februar 2018) Iranci su treća najbrojnija nacionalnost u centrima za migrante u Srbiji – ima ih 485 (više od 12 odsto) i njihov broj stalno raste, tvrde u Infoparku za Insajder.

Glas nezadovoljstva stiže i iz Evropske unije. Juče je državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic izjavio da ova zemlja nije zadovoljna situacijom na balkanskoj migrantskoj ruti i posebno je istakao da je za Sloveniju jedan od problema i taj što je Srbija ukinula vize za građane Irana i nekoliko afričkih zemalja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije