Uspešna godina za Qatar Airways

Rekordan operativni prihod Qatar Airways-a u ovoj godini. Ekspanzija će biti nastavljena i naredne godine.

Datum / Date: 29.12.2016.

Autor / Author: Aviatica

Qatar Airways slavi najuspešniju godinu u svojoj istoriji. U saopštenju za medije ova kompanija navodi da završava 2016. sa najjačim finansijskim rezultatima. Prema saopštenju ostvaren je operativni profit od preko 780 miliona evra.

U 2016. godini Qatar Airways je poleteo do 14 novih destinacija: Adelejd, Atlanta, Birmingem, Boston, Helsinki, Los Anđeles, Marakeš, Piza, Ras Al Kaiman (UAE), Sidnej, Vindhuk (Namibija), Jerevan, Krabi (Tajland) i Mahe (Sejšeli).

Flota katarskog nacionalnog avio-prevoznika uvećana je ove godine za 19 novih aviona i sada je čini ukupno 192 letelice. Qatar je bio i prvi operater Airbus-ovog A350, za koga kažu da je tehnološki najnapredniji avion na svetu. Sada u floti ove kompanije leti 13 A350, dok se krajem naredne godine očekuje i prvi na svetu A350-1000, najveća verzija ovog modela.

U ovoj godini je naručeno novih aviona u vrednosti od 11,7 milijardi dolara (30 Dreamliner-a B787-9 i 10 B777-300ER) dok je potpisano pismo o namerama za nabavku 60 Boeing 737Max 8s čija je vrednost 6,9 milijardi dolara.

Za sledeću godinu Qatar Airways planira da nastavi sa ekspanzijom. Najavljeno je čak 15 novih destinacija počev od februara 2017. Ova kompanija trenutno leti do više od 150 gradova na šest kontinenata. U narednoj godini će ovoj mreži biti dodati i Kanbera, kao peta australijska destinacija Qatara, zatim Dablin i Las Vegas. Planirani su i direktni letovi do Rio de Žaneira, Santjaga, glavnog grada Čilea, Medana (severna Sumatra, Indonezija), kao i dva nova grada u Saudijskoj Arabiji (Tabuk i Janbu). Još ranije su najavljeni i letovi do Sarajeva i Skoplja, a u Evropi će nova destinacija biti i Nica. Planirani su i letovi do Librevila (Gabon), Čijang Maja (Tajland) i Douala (Kamerun).

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije