Usvojena odluka za relaksaciju strogih slot pravila

Regulatorne organizacije se saglasile da se primene mere relaksacije strogih slot pravila kako bi se pomoglo aviokompanijama.

Datum / Date: 04.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Svetski odbor za aerodromske slotove (WASB) koji čine važne regulatorne i privredne organizacije poput Međunarodnog aerodromskog saveta (ACI), IATA i svetske grupe za koordinaciju aerodromskih slotova (WWACG) izdali su zajedničke preporuke za olakšanu raspodelu aerodromskih slotova tokom naredne letnje sezone na severnoj hemisferi.

Ove organizacije su pozvale regulatorna tela širom sveta da usvoje privremene mere kako bi se kompanijama olakšalo zadržavanje slotova na aerodromima gde postoje stroga pravila za koordinaciju slotova.

Slotovi predstavljaju određeni redovan vremenski period tokom nedelje kada neka aviokompanija može da bude u potpunosti i efikasno opslužena na određenom aerodromu. Na manje prometnim aerodromima slotovi se dodeljuju jednostavno, prema raspoloživosti termina, dok se na veoma prometnim i aerodromima koji su svetska čvorišta ovakvim slotovima trguje, a cene dostižu milionske iznose.

Obezbeđivanje slotova na takvim aerodromima podrazumeva i veoma stroge uslove. S obzirom da se oni smatraju vrednim i ograničenim resursom, njihovo korišćenje je obavezno, tako da se aviokompanije obavezuju da će ih koristiti u određenom veoma visokom procentu kako ih ne bi izgubile. Zbog toga su se često u početku epidemije koronavirusa, aviokompanije letele praznim avionima samo kako bi sačuvale ove slotove. To je prouzrokovalo visoke operativne troškove, pa su krovne organizacije odmah izdale preporuku da se ove mere popuste u vreme pandemije.

Kao posledica restriktivnih mera zbog pandemije koronavirusa Covid-19 sa mapa destinacija širom sveta nestalo je u potpunosti 65 odsto linija koje su ugašene. Takva situacija predstavlja kolaps povezanosti i ima isti efekat na normalno funckionisanje avio saobraćaja kao rušenje mostova u drumskom saobraćaju.

Postojeća pravila za koordinaciju aerodromskih slotova su doneta za normalne okolnosti i uopšte ne odgovaraju vanrednim situacijama poput ove sa pandemijom. Zbog toga se moraju pod hitno olakšati.

Stručne organizacije smatraju da bi se međunarodni avio saobraćaj mogao vratiti na nivo od 25 posto obima iz 2019.  tek u letnjoj sezoni 2021. pa zato predlažu niz mera koje bi mogle da pomognu da se normalizacija ubrza.

Predloženo je da aviokompanije koje ponovo počnu korišćenje slotova do početka februara 2021. dobiju pravo da ih koriste pod istim uslovima do leta 2022. godine. Takođe se traži da se snizi procenat obavezne iskorišćenosti slotova sa 80 na 50 posto i da to važi do leta 2021. Ono što je takođe važno je da se veoma jasno definiše šta predstavlja neopravdano nekorišćenje slotova, pa se tako savetuje, na primer, da se uvede pravni termin „više sile“ i da se nekorišćenje slotova usled nje ne uzima u obračun.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije