VINCI Airports objavio rezultate rada u 2019. godini

Među tri ključna rekorda kompanije VINCI Airports u 2019. i rezultat beogradskog aerodroma od šest miliona putnika.

Datum / Date: 20.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Drugi najveći aerodromski operater na svetu VINCI Airports, objavio je zbirne operativne rezultate svojih 46 aerodroma širom sveta.

Ova kompanija upravlja aerodromima u 12 zemlja na kojima je ukupno opsluženo 255 miliona putnika i otvoreno 325 novih ruta u 2019. To je povećanje od 5,7 odsto u odnosu na 2018. VINCI je u saopštenju za medije posebno naglasio tri ostvarena rekordna broja putnika; japanski aerodromi koji čine Kansai Grupu zabeležili su 50 miliona putnika u zbiru, aerodrom u Lisabonu je dostigao 30 miliona putnika, a beogradski aerodrom Nikola Tesla 6 miliona putnika.

Kao najvažniji događaj u prošloj godini za VINCI Airports navedeno je uključivanje londonskog aerodroma Getvik (Gatwick, LGW) u portfolio kompanije zahvaljujući vlasničkom udelu VINCI-ja od 50,01 odsto.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu postao je jedan od najdinamičnijih aerodroma u regionu sa ukupnim porastom broja putnika od 9,2 odsto u 2019, dok je povećanje u četvrtom tromesečju iznosilo čak 15,6 odsto. Zasluge za ovako dobar rezultat pripisane su domaćoj aviokompaniji Air Serbia, koja je u prošloj godini uvela 13 novih međunarodnih linija.

Najavljen je i početak radova na proširenju i renoviranju beogradskog aerodroma koje će prema rečima iz kompanije VINCI početi u ovoj godini.

Foto: Aerodrom Nikola Tesla Beograd
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije