Vinci danas svečano preuzima aerodrom u Beogradu

Francuska kompanija Vinci danas će svečano preuzeti upravljanje beogradskim aerodromom Nikola Tesla.

Datum / Date: 13.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu danas će biti organizovana svečanost povodom preuzimanja upravljanja od strane francuske kompanije Vinci Airports, koja je pobedila na tenderu za koncesiju. Tim povodom će se zvanicama obratiti generalni direktor kompanije Vinci Airports Nikola Notbar i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Vinci će prema potpisanoj koncesiji upravljati aerodromom u Beogradu u narednih 25 godini, a očekuje se da planovi razvoja aerodroma budu predstavljeni danas na svečanosti na Terminalu 1.

Vinci je nedavno potpisao sporazum sa grčkom građevinskom kompanijom Terna u vrednosti od 262 miliona evra. Ugovorom je predviđen niz radova na unapređenju aerodromske infrastrukture u periodu od narednih pet godina.

Terna je tim povodom saopštila da je ugovorom precizirano da će na beogradskom aerodromu biti izgrađena nova zgrada terminala površine 42.000 kvadratnih metara, a u planu je i renoviranje postojećih terminala. Predviđena je i izgradnja nove piste duge 3500 metara, ali još uvek nije poznato da li će to biti takozvana umetnuta pista između postojeće i rulne staze (primer aerodroma Gatwick) ili će se raditi potpuno nova na strani aerodromskog kompleksa prema Surčinu kako je to predviđeno starim planom razvoja. Postojeća pista će biti sanirana, a biće izgrađeno i devet novih spojnica u okviru manevarskih površina. De-icing platforma će biti proširena.

Sa takozvane „javne“ strane aerodroma biće izgrađene nove saobraćajnice i novi parking sa 2400 parking mesta kao i brojne tehničke zgrade za preradu otpada, energana, i meteorološka stanica. Planirana je i rekonstrukcija sistema kišne kanalizacije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije