Virgin Australia odlazi u stečaj

Upravni odbor australijske aviokompanije Virgin Australia doneo odluku da od suda zatraži zaštitu od poverilaca i otpočne stečajni postupak.

Datum / Date: 20.04.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Virgin Australia

Druga po veličini australijska aviokompanija, Virgin Australia (VA/VOZ) zatražiće od suda zaštitu od poverilaca, odnosno otpočeće stečajni postupak.

Odluku o stečaju doneo je upravni odbor kompanije nakon što je ista ostala bez tekućih sredstava usled enormnih gubitaka izazvanih prekidom saobraćaja zbog epidemije koronavirusa Kovid-19.

Virgin Australia bi tako mogla postati druga aviokompanija žrtva koronavirusa, nakon što je ranije ove godine engleski Flybe otišao u bankrot.

Kolaps kompanije je bio očekivan već duže vreme nakon više neuspešnih pokušaja da se od saveznih australijskih vlasti dobije finansijska pomoć.

Obim avio-saobraćaja na tržištu Virgin Australije je pao za 95% usled brojnih imigracionih restriktivnih mera. Ova je kompanija obustavila 90% svih svojih letova, zbog čega je krajem marta na prinudni odmor poslala 80% zaposlenih.

Ukupni gubici kompanije, koji su se nakupljali i pre krize sa koronavirusom, narasli su sada na blizu pet milijardi australijskih dolara, a od Vlade je tražena pomoć od 1,4 milijarde dolara kako bi se prebrodila kriza. Vlada australijske države Kvinslend gde je Virgin Australia registrovana, ponudila je pomoć od 200 miliona australijskih dolara, dok je savezna vlada odbila svaku pomoć.

Kompanija je nastala 2000. godine kao low-cost aviokompanija Virgin Blue, koja je održavala samo jednu liniju između Brizbejna, gde je i sedište kompanije i Sidneja. Prvu transformaciju doživela je 2012. kada je preimenovana u Virgin Australia promenivši u koncept poslovanja iz low-cost u tradicionalni model. Tada je mreža linija obuhvala preko 40 domaćih destinacija i više od 450 međunarodnih. Flotu kompanije čini 133 aviona, a u njoj je zaposleno blizu 11.000 radnika.

Vlasnici kompanije su pored Brensonove Virgin Groupe i kineska HNA Avition Group, Singapore Airlines, Nansah Group ali i Etihad Airways, koji je najveći pojedinačni akcionar sa 20,92 posto akcija.

Izvestan kraj Virgin Australije je još jedan u nizu neuspeha Etihadove poslovne šeme koja je doživela neverovatan neuspeh. Neformalna alijansa Etihad Airways Partners, koja je okupljala aviokompanije u kojima arapska aviokompanija ima vlasnički udeo odavno je prestala da postoji. Etihad Airways je ostao bez Air Berlina, Alitalije, Jet Airways-a, Darwin Airline-a i sada osim Air Serbije ima samo još samo Air Seychelles, koja se nalazi u procesu restruktuiranja.

Foto: Virgin Australia

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije