Delovi Norwegian-a proglasili bankrot

Ćerke kompanije Norwegian-a u Danskoj i Švedskoj proglasile bankrot usled obustave saobraćaja zbog koronavirusa.

Datum / Date: 20.04.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Jørgen Syversen / Norwegian

Norveška aviokompanija Norwegian-a je u saopštenju, koje je izdato u ponedeljak 20. aprila popodne, objavila da proglašava bankrot u četiri svoje zavisne (ćerke) kompanije u Danskoj i Švedskoj.

Norwegian je organizovan tako da su piloti i kabinsko osoblje zaposleni u zavisnim kompanijama,  koje su sada, s obzirom na obustavu saobraćaja ostale bez prihoda, primorane da proglase bankrot.

Kako je navedeno četiri takve kompanije registrovane u Danskoj i Švedskoj će prestati sa radom. To su: Norwegian Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS i Norwegian Air Resources Denmark LH ApS.

Sem tog, iz kompanije je saopšteno i da odmah raskidaju ugovor sa kompanijom OSM Aviation preko koje su obezbeđivali pilote i kabinsko osoblje za operacije koje se obavljaju iz baza u Španiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

To praktično znači da zbog ovih odluka bez posla ostaje 1571 pilot i 3134 članova kabinskog osoblja što je oko tri četvrtine ukupno zaposlenih u ovim sektorima do sada. Samo će oko 700 pilota i 1300 kabinaca ostati u kompaniji i to u bazama u Norveškoj, Francuskoj i Italiji.

U saopštenju se navodi da su sve operacije zaustavljene, ali da su plate morale da budu isplaćivane zaposlenima koji više nisu leteli, što je bilo neizdrživo. Kako mediji pišu, bankrotu je prethodio neuspešan pokušaj zavisnih kompanija u Danskoj i Švedskoj da obezbede pomoć Vlada ove dve zemlje.


Virgin Australia odlazi u stečaj zbog koronavirusa


Foto: Jørgen Syversen / Norwegian
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

2.984|1