Vlada Italije odobrila 400 miliona evra pomoći za Alitaliju

Italijanska vlada je odobrila urgentnu pomoć aviokompaniji Alitalia nakon što je propao još jedan plan privatizacije.

Datum / Date: 03.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Ruifo / Flickr

Vlada Italije je po hitnoj proceduri odobrila 400 miliona evra finansijske pomoći aviokompaniji Alitalia, koja je u stečaju od maja 2017.

Na ministarskom sastanku održanom 2. decembra, Vlada je razmatrala hitne mere kako bi se omogućio nastavak poslovanja aviokompanije Alitalia i njene regionalne podružnice Cityliner.

Finansijska pomoć bi trebalo da omogući Alitaliji da posluje do novog roka za završetak procesa privatizacije koji je određen na 31. maj 2020. Prethodni plan privatizacije je nedavno propao kada se najveći ponuđač Atlantia iznenada povukao. Ovo preduzeće koje se bavi saobraćajem i aerodromskom infrastrukturom bilo je jedno od tri poznata partnera dok se četvrti tražio među svetskim aviokompanijama.

Odluka Vlade precizira da se odobrena pomoć može iskoristiti za neodložne poslovne aktivnosti i operacije kojima je cilj postizanje veće efikasnosti kompanije.

Sindikati zaposlenih u Alitaliji pritiskaju italijansku Vladu da se pronađe dugoročno rešenje za spas kompanije, a kao jednan od predloga zaposlenih je i da se izvrši nacionalizacija kompanije, tj. da Vlada preuzme upravljanje i finansiranje na duže staze.

Naslovna fotografija: ruifo / Flickr
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije