Ponovo neizvesna budućnost Alitalije

Plan oporavka italijanskog avio prevoznika Alitalia iznenada dospeo u ćorsokak nakon što je jedan od ponuđača odustao.

Datum / Date: 20.11.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Alitalia

Italijanska vlada pokušava da pronađe investitora za aviokompaniju Alitalia, koja se nalazi u finansijskim problemima i u stečaju od maja 2017.

Od tada italijanska vlada bezuspešno pokušava da pronađe novog partnera, nakon što se Etihad Airways u potpunosti povukao iz posla sa Italijanima.

Mnoge kompanije su tokom tog perioda iskazivale svoje interesovanje, ali ubrzo potom i odustajale. Aktuelan plan predviđa da 40% vlasništva pripadne kompaniji Atlantia koja se bavi saobraćajnom i aerodromskom infrastrukturom, 35% italijanskoj železničkoj kompaniji Ferrovie, 15% Ministarstvu privrede i 10% četvrtom partneru koji bi bila neka od zainteresovanih aviokompanija.

Ovaj plan je od 19. novembra dospeo u ćorsokak, jer se najveći partner Atlantia iznenada i neočekivano povukao iz daljih pregovora. U isto vreme postoji i problem sa pronalaženjem avio partnera jer nijedna od kompanija za koje se spekulisalo da su zainteresovane, ne pokazuje konkretne namere.

Najozbiljniji kandidati su američka Delta Air Lines i Lufthansa.

Generalni direktor nemačke Lufthanse Karsten Špor (Carsten Spohr) je na otvaranju konferencije Wings of Change, koju u Berlinu organizuje IATA, izjavio da je Lufthansa zainteresovana za čvrsto partnerstvo sa Alitalijom, ali bez inicijalnog ulaganja, bar ne u početnoj fazi, tj. dok je Alitalia u finansijskim problemima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije