Wizz Air je od sada i britanski

Mađarska low-cost aviokompanija Wizz Air osnovala britansku ćerku kompaniju kako bi pravno prebrodila Brexit.

Datum / Date: 05.11.2018.

Autor / Author: Aviatica

Kako bi se izborila sa Brexit-om, mađarska low-cost aviokompanija Wizz Air je osnovala svoju britansku podružnicu pod nazivom Wizz Air UK. Nova kompanija je registrovana pre godinu dana, ali je sada, nakon što je dobila britansku operativnu dozvolu (AOC) i neophodne IATA i ICAO kodove, najavila početak poslovanja.

Vršilac dužnosti generalog direktora britanskog Wizz Air-a je Oven Džouns, jedan od izvršnih direktora matične kompanije registrovane u Mađarskoj.

Prvi letovi pod novim oznakama (W9/WUK) obavljeni su na šest novih linija koje su upostavljene sa tri britanska aerodroma. One će povezati London (Luton) sa Lisabonom i Elatom (Eilat, Izrael), Donkaster-Šefild sa Budimpeštom i Liverpul sa Klužom, Bukureštom i Jašijem u Rumuniji.

Wizz Air UK će do kraja godine u svom registru imati pet potpuno novih aviona Airbus A320 i četiri A321. Glavna baza i sedište kompanije biće na aerodromu Luton kod Londona.

Mnoge evropske low-cost aviokompanije koje obavljaju veliki broj letova sa britanskih aerodroma su počele da razmatraju rezervne opcije kako bi poslovali u ovoj zemlji s obzirom na njen skori izlazak iz Evropske unije. Ovih su dana u toku pregovori na relaciji EU-Velika Britanija koji treba da daju odgovore na to kako će aviosaobraćaj između dve strane biti ustrojen nakon Brexita.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije