Wizz Air otpušta petinu zaposlenih

Kako bi se izborio sa krizom u aviosaobraćaju izazvanom koronavirusom, mađarski Wizz Air otpušta petinu zaposlenih.

Datum / Date: 14.04.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Mađarska low-cost aviokompanija Wizz Air otpušta 1000 zaposlenih, što je otprilike petina svih zaposlenih (19%), saopštio je Jožef Varadi, generalni direktor kompanije u saopštenju za medije.

U saopštenju se navodi da se kompanija suočila sa drastičnim padom saobraćaja i operacija i da je u martu zabeleženo za 34 posto manje letova u odnosu na isti period prošle godine. Wizz Air trenutno koristi samo tri posto sopstvenih kapaciteta.

Osim otpuštanja petine zaposlenih u kompaniji su doneli odluku da smanje broj članova upravnog odbora i menadžera za 22 posto kao i da im se smanji plata za 14 posto. Ovo smanjenje plate osim menadžera očekuje i pilote, kabinsko osoblje ali i sve administrativne radnike.

„Preduzimamo razne mere kako bismo sačuvali kompaniju tokom trajanja krize“, izjavio je Varadi i dodao da se već uveliko radi na strategiji za period nakon pandemije.

Uprkos merama koje preduzima, kompanija Wizz Air ostaje jedna od finansijski najlikvidnijih aviokompanija u Evropi, sa balansom od 1,5 milijardi evra. U periodu od januara do kraja marta 2020. zabelež je gubitak od 70 do 80 miliona evra, što će smanjiti očekivanu dobit u finansijskoj 2019/20 (koja se završila 31. marta 2020). Umesto prognoziranih 350-355 miliona evra dobiti, ona će iznositi 270 do 280 miliona, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije