Wizz Air u Londonu zatražio britansku operativnu dozvolu

Wizz Air je, zbog Brexita, za svaki slučaj od britanskih vlasti zatražio tamošnju dozvolu za obavljanje aviosaobraćaja.

Datum / Date: 23.10.2017.

Autor / Author: Aviatica

Wizz Air UK Limited, londonska kompanija u vlasništvu mađarskog Wizz Air-a je zatražila od britanskih vazduhoplovnih vlasti dozvolu za obavljanje aviosaobraćaja tzv. Aircraft Operational Certificate (AOC).

U planu je da Wizz Air UK otpočne sa obavljanjem letova iz ove zemlje od marta 2018. avionima koji će biti registrovani u Velikoj Britaniji. Iz ove kompanije objašnjavaju da će jedan deo postojećih letova od tada biti obavljani pod imenom britanskog pravnog subjekta ali da suštinski nikakvih promena neće biti.

Razlog za aktiviranje aviokompanije registrovane u Velikoj Britaniji je planirani izlazak ove zemlje iz Evropske unije. Wizz Air kaže da se registracija radi za svaki slučaj kako bi se izbegli moguće pravne prepreke nakon Brexita.

Britansko tržište je veoma važno za Wizz Air, koji se inače smatra najvećom low-cost aviokompanijom u centralnoj i istočnoj Evropi. Prva linija ove kompanije uspostavljena je između poljskih Katovica i londonskog aerodroma Luton u maju 2004. Danas Wizz Air-ova mreža linija iz Velike Britanije broji 73 linije do 41 grada u Evropi. Wizz Air leti sa devet britanskih aerodroma, a u prethodnih 12 meseci prevezao je 7 miliona putnika na linijama iz Velike Britanije što je rast od 14 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije