Zaplenjen avion Air Berlin-a na Islandu

Avion Air Berlina zaplenjen je na Islandu zbog neizmirenih dugovanja ove kompanije lokalnom aerodromu.

Datum / Date: 21.10.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: REUTERS/Gerix

Islandski aerodromski operater Isavia je zaplenio avion Airbus A320 vlasništvo aviokompanije Air Berlin. Avion je iz Diseldorfa doleteo na aerodrom Keflavik u Rejkjaviku u četvrtak, 19. oktobra kasno uveče, a trebalo je u narednog jutra da obavi redovan let nazad.

Air Berlin je bio prinuđen da ovaj let otkaže jer aerodromski operater nije dozvolio ovom avionu da poleti pošto bankrotirana nemačka aviokompanija aerodromu Keflavik duguje novac.

Isavia je izdala saopštenje o zapleni nakon što je Air Berlin za nemačke medije tvrdio da je ova akcija nezakonita. U odgovoru Isavije navodi se da se na Islandu primenjuju islandski zakoni, a ne nemački i da je u skladu sa njima akcija zaplene aviona sasvim legalna.

Prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju Islanda (član 136), vazduhoplovne vlasti ili aerodromski operater mogu da onemoguće poletanje aviona sve dok njegov vlasnik ili korisnik ne izmire dugovanje ili ne osiguraju način za namirenje duga.

Nemački sud je u avgustu odobrio proglašenje stečajnog postupka u Air Berlinu kako bi se ova nesolventa kompanija zaštitila od poverilaca. Iz Air Berlina tvrde da je Isavia bila u obavezi da dozvoli avionu da poleti, a da su potraživanja starija od 15. avgusta kada je proglašen stečaj u mogućnosti da prijave stečajnoj upravi.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije