Za Niki osim Laude zainteresovani i Wizz Air, Condor i easyJet

Kurt Hofmann: Aviokompanija Niki više ne postoji, ali je pitanje da li će neko preuzeti nešto od onoga što preostane

Datum / Date: 14.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

Na bečkom aerodromu se trenutno odvija niz vanrednih sastanaka povodom kolapsa aviokompanije Niki, koji je ostavio najmanje deset hiljada putnika zarobljenih na aerodromima širom Evrope i ko zna koliko onih koji imaju karte za kasnije planirana putovanja, koja se po svemu sudeći neće desiti.

Da se podsetimo, aviokompanija Niki je juče kasno popodne objavila prekid svih avio-operacija i proglasila stečajni postupak nakon što je Lufthansa povukla svoju ponudu za preuzimanje ove kompanije u celosti ili u delovima nakon bankrota Air Berlina, prethodnog vlasnika Nikija.

Kurt Hofmann, Beč

vazduhoplovni novinar i analitičar

U razgovoru za naš sajt, Kurt Hofmann, vazduhoplovni novinar i analitičar iz Beča rekao nam je povodom aktuelnih dešavanja:

„Niki kakvog smo znali do juče, definitivno postao prošlost i da kako god da se završi ova priča, to više neće biti Niki u ovom obliku“.

Hofmann nam je potvrdio da su na bečkom aerodromu upravo u toku razgovori koji uključuju predstavnike Nikija, aerodroma, austrijske nacionalne aviokompanije Austrian, predstavnika vlasti i regulatornih tela, koji pokušavaju da pronađu način da se zarobljeni putnici na aerodromima širom Evrope vrate kućama. Prema još uvek nepotvrđenoj infomaciji u pomoć će priskočiti Austrian.

Na pitanje da li postoje neke naznake o potencijalnim spasiocima kompanija, Hofmann odgovara potvrdno. On kaže da je upravo razgovarao sa Nikijem Laudom, koji je bio osnivač i vlasnik kompanije dok je nije prodao Air Berlinu. Lauda je izrazio želju da preuzme Niki ali da ne može trenutno da se odredi po tom pitanju jer su mu još uvek mnogi finansijski podaci nedostupni.

„Međutim, i Lauda i drugi potencijalni ponuđači će čekati da kompanija u potpunosti bankrotira kako bi joj cena još više pala“, smatra Hofmann. Pored Nikija Laude za preuzimanje delova kompanije (flota, rute, zaposleni, slotovi) zainteresovani su, prema još uvek nepotvrđenim informacijama i spekulacijama koje se mogu čuti danas u Beču, i aviokompanije Wizz Air, Condor i easyJet.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije