Zabrana saobraćaja neekološkim vozilima u delovima Francuske

Zbog zagađenja vazduha u nekoliko francuskih regiona stupa na snagu zabrana saobraćaja za vozila sa slabijim eko standardima.

Datum / Date: 07.08.2018.

Autor / Author: Aviatica

Pet ključnih turističkih regiona u Francuskoj trenutno uvodi zabranu saobraćaja za vozila sa slabijim ekološkim standarima zbog sve većeg zagađenja vazduha. U pet departmana, Pariz, Strazbur, Lion, Ansi i Izer, uvodi se zabrana za sva motorna vozila koja imaju Crit’Air bedž u klasi 5, a u pojedinim apartmanima i za vozila sa bedžom Crit’Air 4.

Pomenuti departmani obuhvataju neke od najprometnijih putnih pravaca, uključujući i autoputeve A7, A41 i 47, koji vode ka jugu Francuske, Švajcarskoj ili Italiji.

Franuska od prošle godine primenjuje specijalne standarde i obeležava sva vozila jednom od pet nalepnica (bedževa) nazvanih Crit’Air. Ove oznake su obrnute od Euro ekološkim standarda i što je viša oznaka to automobil više zagađuje životnu sredinu. Benzinska vozila sa Euro 5 i Euro 6 standardom spadaju u prvu Crit’Air klasu, dok su dizelaši sa istim Euro standarima u drugoj francuskoj klasi.

U četvrtu klasu, kojoj preti zabrana u delovima Francuske spadaju stariji dizelaši (proizvedeni pre 31. decembra 2005.), dok su u petoj klasi oni dizelaši proizvedeni pre kraja 2000.

Sve informacije o Crit’Air programu zaštite životne sredine mogu se pronaći na sajtu www.crit-air.fr ili na Green Zones aplikaciji. Obaveštavaju se turisti i profesionalni vozači kamiona i autobusa da obrate pažnju na restriktivne zone kako ne bi došli u situaciju da plate visoke kazne za nepoštovanje zabrane. Stranci koji nameravaju da putuju u Francusku svojim vozilom treba da nabave odgovarajući nalepnicu Crit’Air. Njeno posedovanje je obavezno! To mogu uraditi online, preko pomenutog sajta ili na benzinskim pumpama u Francuskoj. Nalepnica košta nešto više od tri evra, dok je kazna za njeno neposedovanje više od sto evra.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije