737MAX bi mogao da dobije dozvolu za letenje do kraja godine

Nakon što je američka FAA uspešno završila testiranje Boeingovog aviona 737MAX očekuje se i završetak provere evropske agencije EASA.

Datum / Date: 28.09.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Boeing

Boeingov avion 737MAX koji je prizemljen već više od godinu i po mogao bi da poleti pred kraj godine. Američka savezna agencija za vazduhoplovstvo, FAA, završila je sa testiranjem ovog modela aviona, a to se uskoro očekuje da uradi i evropska agencija za bezbednost saobraćaja, EASA.

Izvršni direktor EASA, Patrik Kaj (Patrick Ky) je izjavio za Reuters da se „napokon vidi kraj rada na avionu 737MAX“. Očekuje se da će ovaj model aviona tokom novembra dobiti neophodne sertifikate nakon veoma dugotrajnog procesa resertifikacije.

737MAX je prizemljen pre godinu i po dana nakon dve slične katastrofalne avionske nesreće u Indoneziji i Etiopiji. Tada je utvrđeno da je inovativna konstrukcija ovog modela aviona odgovorna za nesreće koje su se dogodile, pa je avion trajno prizemljen dok Boeing ne izvrši sve neophodne promene.

American Airlines je najavio da će tokom novembra započeti sa ponovnom obukom pilota za ovaj tip aviona nakon što je Boeing spremio nove priručnike za obuku, a FAA ih odobrila.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije