Beogradski aerodrom Nikola Tesla spreman za prometnu letnju sezonu

Novosti na beogradskom aerodromu - više od sto linija u ponudi i 16 novih ruta, tri sata besplatnog parkiranja na Tesla parkingu.

Datum / Date: 16.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Luka Filipović

Beogradski aerodrom spreman je za prometnu letnju sezonu tokom koje veliki broj putnika planira da putuje po prvi put nakon više od dve godine.

Ove sezone putnici mogu da lete na više od 100 destinacija, s obzirom da su gotovo sve linije koje su bile aktivne pre pandemije sada obnovljene, uz 16 novih destinacija i ponudu čarter letova ka najpopularnijim letnjim odredištima.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla očekuje značajno povećanje broja putnika u narednim nedeljama te je preduzeo sve neophodne mere kako bi adekvatno ispratio povećanje kapaciteta saobraćaja i olakšao neophodne procese.

Usled tekućih radova ispred i unutar terminala, jasno su obeležene privremene izmene u tokovima saobraćaja i putnika. Novi parking „Tesla“ na putu prema Surčinu ima kapacitet od 800 parking mesta,  besplatan autobuski prevoz do/od terminala, a prva tri sata parkiranja su besplatna. Novoizgrađeni deo terminala sa otvorenim čekaonicama i pokretnim trakama za brže kretanje putnika značajno je unapredio komfor i efikasnost aerodroma ujedno omogućivši razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika. Nova centralizovana zona za bezbednosni pregled kreirana ispred pasoške kontrole ima 10 linija za pregled putnika i prtljaga i najsavremeniju tehnologiju koja omogućava da električni uređaji ostanu u ručnom prtljagu tokom pregleda, što ubrzava proces i štedi vreme.

Foto: Marko Nađević

Uz sva pomenuta unapređenja i preduzete mere, aerodrom savetuje putnike da prate sledeće preporuke za putovanja kako bi njihov boravak na aerodromu bio komforniji tokom najprometnije sezone u godini:

Proverite uslove putovanja

Pre polaska na aerodrom, još jednom proverite uslove za putovanje do i sa vašeg odredišta i uverite se da je vaša dokumentacija ispravna i spremna za registraciju na let.

Dođite na vreme

Proverite kod odabrane avio-kompanije najnovije informacije o vašem letu i dođite na aerodrom u vreme koje vam preporuče. Pored toga, uzmite  u obzir i tekuće radove na modernizaciji, rekonstrukciji i proširenju prilaznih puteva, parkinga i zgrade terminala.

Koristite dostupne parkinge

Za duži boravak na aerodromu savetujemo da koristite Tesla parking, sa koga se za 7 minuta besplatnim autobuskim prevozom stiže do terminala, a prva 3 sata parkiranja su besplatna. Dostupan je i parking P7 koji se nalazi preko puta Robno-carinskog magacina dok je za kraća zadržavanja na raspolaganju garaža u neposrednoj blizini terminala.

Neka Vam neophodna putna dokumenta budu pri ruci

Svoje avionske karte i karte za ukrcavanje na let, putno osiguranje, vozačku dozvolu, novac i kreditne kartice čuvajte na bezbednom mestu, ali neka vam budu lako dostupni. Takođe, ponesite punjač za svoj mobilni telefon, a informacije o letu pri ruci.

Pripremite se za bezbednosnu kontrolu i odvojite tečnosti iz prtljaga

Pre nego što dođete do obezbeđenja, savetujemo da izdvojite predmete poput kaiša, sata, ključeva, novčanika i jakne. Tečnosti, aerosole i kozmetiku do 100 ml spakujte odvojeno u plastičnu providnu kesu sa patent zatvaračem sa maksimalno ukupno 1 L  po putniku, i izdvojite ih iz ručnog prtljaga. Električni uređaji poput pametnih telefona i laptopa mogu ostati u ručnom prtljagu tokom bezbednosne provere.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije