A330neo počeo test letove širom sveta

Airbus iz Lisabona počinje rutno testiranje svog najnovijeg modela A330neo koji uskoro očekuje sertifikaciju.

Datum / Date: 20.06.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Najnoviji Airbus-ov širokotrupni avion A330neo je započeo svetsku turneju u cilju poslednjih provera pred puštanje aviona u saobraćaj. Tokom izabranih letova širom sveta na ovom će avionu biti testirane funkcionalnost i pouzdanost nakon čega sledi njegova sertifikacija od nadležnih regulatornih tela Evrope i Amerike kako bi mogao da bude uključen u redovan saobraćaj.

Nakon letova do nekoliko gradova Evrope, avion će se uputiti na put širom sveta i leteće do Južne  i Severne Amerike, Afrike i Azije. Biće to 150 sati testiranja tokom leta, kažu u Airbus-u povodom dolaska aviona na lisabonski aerodrom.

Prvi avion A330neo koji će ući u saobraćaj nosi boje portugalske aviokompanije TAP, koja će biti njegov prvi operater već krajem godine.

Novi Airbus-ov model biće pravljen u dve verzije A330-800 i A330-900. On će poboljšati performanse popularne Airbus-ove A330 familije aviona tako što će smanjiti potrošnju goriva za blizu 25% i povećati dolet za 1.500 nautičkih milja u odnosu na starije članove ove porodice. Pokretaće ga najnovija generacija Rolls Royce motora Trent 7000, a na krilima će imati ugrađene specijalne aerodinamične krilne završetke koji se u Airbus-u nazivaju šarkletima, jer podsećaju na ajkulin (shark) rep.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije