Aegean naručio 42 nova aviona iz Airbus-ove A320neo familije

Aegean je naručio nove avione u vrednosti od 5 milijardi dolara što predstavlja najveću privatnu investiciju u Grčkoj.

Datum / Date: 29.03.2018.

Autor / Author: Aviatica

Aegean je saopštio da će nakon završene tenderske procedure za nabavku novih aviona potpisati sa Airbus-om memorandum o razumevanju za nabavku 42 aviona najnovije generacije iz familije A320neo.

Vrednost investicije, prema kataloškoj ceni aviona je pet milijardi dolara što predstavlja najveću privatnu investiciju u Grčkoj.

Novi avioni omogućiće poboljšanje ponude putnicima, razvoj mreže linija i širenje na nova tržišta kao i povećanje konkurentnosti kompanije zahvaljujući smanjenju troškova poslovanja, navedeno je u saopštenju za medije.

Sporazum sa Airbus-om uključuje sigurnu kupovinu 30 novih aviona koji će biti kombinacija dva modela A320neo (20 aviona) i A321neo (10 aviona) uz mogućnost proširenja za još 12 aviona koji bi bil nabavljeni preko lizing kompanija.

Airbus-ovi avioni iz A320neo familije su opremljeni najnovijom generacijom šarkleta i omogućavaju uštede u potrošnji goriva od 15% u odnosu na starije modele ovog tipa aviona. Ujedno povećan im je dolet za dodatnih 600 do 1500 km što je otprilike sat do dva u dužini trajanja leta.

Aegean se još nije odlučio za motore. U opciji su dva tipa: Pratt & Whitney PW1100G-JM ili CFM LEAP – 1A. Odluka će biti doneta do jula 2018. nakon završenih pregovora sa obe kompanije.

Potpisivanje konačnog sporazuma sa Airbus-om se očekuje u junu 2018. a isporuke novih aviona bi krenule tokom 2020. do kada bi Aegean izašao i sa planom ekspanzije. Ova kompanija trenutno raspolaže sa 46 mlaznjaka iz porodice A320 kao i sa 12 turboelisnih aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije