Aerodrom Cirih – Zürich International (ZRH)

Cirih ima jedan od najvećih aerodroma u Evropi, koji je više puta nagrađivan kao najbolji evropski transferni aerodrom.

Datum / Date: 28.07.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Aerodrom Cirih

Aerodrom u Cirihu (ZRH) poznat je i pod imenom Aerodrom Kloten, prema istoimenom gradiću pored koga je smešten. Ova velika međunarodna vazdušna luka je jedan od najznačajnijih transfernih aerodroma na svetu, preko koga godišnje otputuje više od 25 miliona putnika (2014) što ga stavlja na 16. mesto u Evropi.

Ciriški aerodrom je glavna baza švajcarske nacionalne avio kompanije SWISS i ujedno i najveći i najznačajniji aerodrom ove države. To je jedan od najvažnijih habova (čvorišta) Star Alliance, čiji je SWISS član.

zrh location 300px

VEZA SA BEOGRADOM

Aerodrom u Cirihu je veoma značajan i za putnike iz Srbije i nalazi se u samom vrhu popularnosti prema broju putnika i nedeljnih letova. Između Beograda i Ciriha redovne linije održavaju Air Serbia i SWISS.

Do Ciriha podjednako putuju putnici kojima je ovaj grad i cela Švajcarska krajnje odredište, ali i oni koji lete ka Severnoj Americi (Njujork, Boston, Čikago, Montreal, San Francisko, Los Anđeles), Južnoj Americi (Sao Paulo), Africi (Marakeš, Alžir, Kairo, Najrobi, Dar es Salam, Johanesburg) ili Aziji (Delhi, Mumbaj, Bangkok, Hong Kong, Peking, Šangaj, Tokio i Singapur).

Ciriški aerodrom može biti i zgodna transferna tačka i za letove ka brojnim evropskim i bliskoistočnim odredištima SWISS-a, a možda su u ovim regionima najzanimljiviji gradovi u Španiji ili Zapadnom Mediteranu kao i u Velikoj Britaniji i Zapadnoj Evropi.

Kao i svi veliki transferni aerodromi i ciriški odlikuje izrazito kompleksan sistem terminala, gejtova i dokova, međutim uz odličnu obeleženost putnici nemaju problem snalaženja. Ciriški aerodrom važi za jedan od najlepših i najjednostavnijih za snalaženje uprkos njegovoj veličini i složenosti. On je više puta i nagrađen kao najbolji transferni aerodrom u Evropi, od strane prestižne Skytrax-ove „World Airports“ nagrade.

Gates_B_FIDS

Aerodrom u Cirihu je jedan od najboljih transfernih aerodroma u Evropi, (c) Zurich Airport

Aerodrom poseduje tri check-in zone, tri doka i četiri zone gejtova (A, B, D i E). Prva check-in zona je naspram doka u kome se nalaze gejtovi A, druga se nalazi naspram doka sa gejtovima B i D, a treća je tačno iznad aerodromske železničke stanice, na samo par minuta hoda od centralnog aerodromskog hola. Izdvojeni dok E je udaljen od glavnog terminala i do njega se stiže aerodromskim automatskim šinskim sistemom „Skymetro“.

Zone i gejtovi su podeljeni na šengensku i nešengensku, a putnici ne treba da se opterećuju gde su i u kojoj zoni. Oznake duž terminala će ih logički voditi prema kontroli, ako je potrebna ili prema izlazu bez kontrole (unutar šengenske zone) ako nije potrebna. D gejtovi se nalaze na donjem nivou ispod gejtova B i oni su autobuski, tj. povezani su sa pristaništem za aerodromske autobuse kojima se putnici prevoze do aviona parkiranih na udaljenim pozicijama koje nisu povezane sa terminalom.

Za transfer sa leta na let važno je znati da je najveća udaljenost od kontrole putnika do gejtova 20 minuta i to kada se radi o najudaljenijim gejtovima na satelitskom doku E.

zurich_airport_map

Plan aerodroma, (c) Google images

Unutar aerodroma postoje izuzetno bogati aerodromski sadržaji, ali treba biti veoma obazriv sa cenama, koje su izuzetno visoke i to ne samo prema našem skromnom standardu. Flašica obične vode od 0,5l košta 5 CHF što je cena koja teško da odgovara bilo kom standardu u Evropi. Voda i gazirana pića su neznatno jeftiniji ako se kupuju na automatima, kojih ima po celom aerodromu.

Putnici koji će imaju dužu pauzu između letova treba da razmisle o opciji kupovine ulaznice za Panorama Lounge na dokovima E ili dnata Skyview Lounge. Ovi saloni rezervisan su za putnike u biznis i prvoj klasi ali su dostupni i ostalim putnicima (u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta) po ceni od 36 CHF odnosno 38 CHF. Ovo se isplati kod dužeg čekanja zato što u salonu može da jede i pije, da se odmori i istušira i da neograničeno koristi brzi internet.

Unutar terminala inače postoji WI-FI internet koji je besplatan ali uz ograničenje korišćenja na 60 minuta.

Osim salona aerodrom ima i tranzitni hotel i sobe za dnevni odmor. Korišćenje ovih sadržaja se plaća. Najam kreveta (bez sobe) u zvučno i vizuelno izolovanim boksovima košta 20 CHF, soba u hotelu je od 45 CHF u zavisnosti od dužine zakupa, a samo korišćenje tuševa je 15 CHF.

vip_empfang_7918_OF

Prijem u salon za putnike viših klasa, (c) Zurich Airport

Putnici koji putuju u biznis ili prvoj klasi ne treba da doplaćuju za korišćenje salona, a na raspolaganju su im osim Panorama salona i mnogi drugi. SWISS ima sopstvene salone za putnike viših klasa, koji su raspoređeni po celom aerodromu. Ova kompanija poseduje i specijalni salon za putnike u dolasku. SWISS Arrival lounge se nalazi u dolaznom holu, nakon izlaska iz tranzitne zone, pored informativno-turističkog centra.

Airport_Center_SBB_4

VEZA SA CENTROM

Karta u jednom smeru do centra košta 6,6 CHF, a dnevna karta košta 13,2 CHF što je mnogo bolje rešenje za one koji planiraju da pauzu između dva leta iskoriste za obilazak Ciriha.
» Više o prevozu na sajtu gradskog saobraćajnog preduzeća – VBZ

Putnici kojima je Cirih krajnje odredište po dolasku na aerodrom mogu veoma jednostavno da stignu do centra grada korišćenjem izuzetno dobro organizovanog javnog prevoza. Na raspolaganju su im tramvaji, autobusi, taksi vozila ili vozovi što bi bila naša preporuka.

Aerodromska železnička stanica omogućava direktnu vezu ne samo sa centrom grada već i sa celom Švajcarskom, a zahvaljujući saradnji SWISS-a i Švajcarskih železnica (SBB) putnici mogu da se čekiraju za let i na železničkim stanicama širom zemlje.

Kraća, ali ipak dovoljno duga pauza se može iskoristiti za fantastičane programe obilaska aerodroma i posmatranja aviona. Ovaj aerodrom je kao retko koji na svetu toliko otvoren za posetioce koji vole avione da je pravi užitak boraviti na njemu.

Osim što je pogled na parkirane avione i platforme na kojima je dinamično i uzbudljivo dostupan iz celog aerodroma, putnici mogu izvan tranzitne zone pristupiti i specijalnim posmatračkim terasama koje se nalaze na delovima krovova dokova B i E, koji zalaze duboko unutar manevarskih površina, pa je doživaljaj aerodroma izuzetno dobar. Ulaznica za aerodromsku terasu je 5 CHF. Ona se nalazi na B dokovima, odakle posetioci imaju besplatan šatl bus do terase na E dokovima. Sa B terase je moguće krenuti i u aerodromsku turu koja traje sat i 15 minuta i vodi posetioce kroz mnoge uzbudljive delove aerodroma prikazujući im kako izgledaju svakodnevne aktivnosti skrivene iza očiju putnika. Ova tura košta 8 CHF.

Zuschauerterrasse_B_Eingang

Prolaz do terase za posmatranje aviona, (c) Zurich Airport

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

48.419|16