Aerodrom Morava od juna u civilnom avio saobraćaju

Aerodrom Morava kod Kraljeva postao civilno-vojni potpisivanjem sporazuma sa Vojskom Srbije.

Datum / Date: 28.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Aerodrom Morava u Lađevcima kod Kraljeva od danas je zvanično postao civilno-vojni. On je, u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, danas zvanično predat na upravljanje preduzeću „Aerodromi Srbije“.

Ovo preduzeće sklopilo je sporazum sa Vojskom Srbije koja će nastaviti da koristi aerodrom kao vojni. Na aerodromu se trenutno nalazi 98. vazduhoplovna brigada, koja će tu i ostati.

Ministarka je izjavila da već danas mogu da počnu radovi na proširenju piste i opremanju aerodromskih objekata. na šta će biti potrošeno 8,5 miliona evra. Pre nekoliko godina na „Moravi“ je izgrađen moderan terminal i kontrolni toranj.

Očekuje se da će aerodrom Morava biti spreman da primi prve civilne avione 28. juna kada su u Vladi Srbije planirali njegovo otvaranje.

Aerodrom se nalazi u selu Lađevci, na 15 km istočno od Kraljeva u dolini Morave pored magistralnog puta prema Kruševcu. Od Čačka je udaljn 25 km, a od Kragujevca 39 km. Gravitaciono područje aerodroma je znatno šire i obuhvata Šumadiju, Rašku i Zapadnu Srbiju u kojima živi oko milion stanovnika. U regionu se nalaze veliki industrijski centri kao i mnoge turističke destinacije pa se očekuje da će aerodrom biti atraktivan kako low-cost tako isto i kargo avio prevoznicima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije