Vazdušni prostor Pakistana zatvoren za civilni saobraćaj

Zbog vazdušnog sukoba Indije i Pakistana u regionu Kašmira, zatvoren vazdušni prostor Pakistana za civilni aviosaobraćaj.

Datum / Date: 27.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Vazdušni prostor Pakistana je zatvoren za civilni aviosaobraćaj, a avioni koji su se zatekli u blizini iznenada su promenili rute.

Razlog za zatvaranje je vazdušni sukob Pakistana i Indije u regionu spornom regionu Kašmira. Pakistan tvrdi da je oborio tri indijska ratna aviona koja su narušila vazdušni prostor iznad Kašmira koji je pod kontrolom ove zemlje. U isto vreme Indija negira ove tvrdnje i navodi da su oni oborili jedan pakistanski F-16 koji je narušio vazdušni prostor Indije.

Prema zvaničnim informacijama civilni avio saobraćaj će biti obustavljen sve do 28. februara u ponoć po lokalnom vremenu. Indijske aviokompanije IndiGo, Jet Airways i SpiceJet su već objavile da otkazuju brojne letove ka aerodromima na severozapadu zemlje uključujući i Amritsar.

 

Na desetine aviona na redovnim linijama između Evrope i Azije koji su se zatekli u blizini Pakistana se preusmeravaju na alternativne aerodrome. Prema informacijama sa Flight Radara u toku je preusmeravanje letova Singapore Airlines-a od Singapura do Londona, Finnair-a od Bankgoka do Helsinkija, Air France-a od Ho Ši Mina do Pariza, Aeroflota od Bangkoka do Moskve i od Moskve do Puketa.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije