Uskoro rekonstrukcija putničkog terminala na niškom aerodromu

Uskoro počinje rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala na niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Datum / Date: 29.11.2016.

Autor / Author: Aviatica

Ovih dana se očekuje početak radova na rekonstrukciji putničkog terminala na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“. Prvi radovi koji će biti obavljeni su na sanaciji krova.

Zgrada terminala će biti proširena i rekonstruisana najmodernijim materijalima kako bi na putnike koji u sve većem broju dolaze u Niš avionom „ostavila što bolji utisak“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gostujući pre nekoliko dana na niškoj televiziji Belle Amie.

On je naveo da je trenutna zgrada terminala, koja je napravljena pre 30 godina i preživela bombardovanje trenutno „u očajnom stanju“.

Rekonstrukciju aerodroma pomoći će Republika Srbija, aerodrom „Nikola Tesla“ će pomoći oko opreme, dok će SMATSA (Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore) raditi na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole leta. U planu je i postavljanje nove ograde oko aerodroma kao i proširenje parkinga.

Vrednost početnih radova koji se očekuju ovih dana je 26 miliona dinara, dok bi celokupna rekonstrukcija prema rečima ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović iznosila oko 2,5 miliona evra.

Niški aerodrom, koji je do prošle godine bio gotovo avetinjski prazan, naprasno je oživeo dolaskom najveće istočnoevropske low-cost avio-kompanije Wizz Air na leto prošle godine. Danas ova kompanija održava pet direktnih linija iz Niša, a njoj se od avgusta pridružila i najveća evropska low-cost avio-kompanija Ryanair sa četiri linije nedeljno.

Nacionalna avio-kompanija Švajcarske SWISS koja je u vlasništvu Lufthansa Grupe i članica Star Alliance najavila je uspostavljanje redovnog saobraćaja između Niša i Ciriha od aprila naredne godine, a veliki globalni avio-prevoznik Turkish Airlines je uveo redovnu kargo liniju iz Istanbula.

Niški aerodrom će već ove godine oboriti istorijski rekord u broju putnika. Upravo danas (28. novembar 2016) uslužen je stohiljaditi putnik, a sledeće godine je procenjeno da će na letove od i do niškog aerodroma koristiti preko 300.000 putnika.

rekonstrukcija-terminala-aerodrom-nis-m

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije