Aerodrom postaje gubitaš. Air Serbia ne plaća ni pare

Gotovo je zlatno doba beogradskog aerodroma, sudeći prema poslednjem finansijskom izveštaju objavljenom na berzi.

Datum / Date: 16.11.2015.

Autor / Author: Aviatica

Dugo je beogradski aerodrom Nikola Tesla bio preduzeće za primer, koje je beležilo odlične poslovne rezultate. Ovo više nije slučaj, bar ne od trećeg tromesečja ove godine, za koje je upravo objavljen finansijski izveštaj, dostupan na Beogradskoj berzi.

Prema njemu, aerodrom je u trećem kvartalu zabeležio gubitak iz poslovanja od blizu milion evra, što je za 7,4 miliona evra lošiji rezultat nego u istom tromesečju prethodne godine. Posmatrano na nivou cele godine (od 1. januara do 30. septembra) Aerodrom je ipak poslovao u plusu, ali to bi moglo biti samo zbog uplata Uprave za javni dug Republike Srbije u visini od 15,8 miliona evra, kojima je Vlada Srbije nadoknadila dugove Air Serbije (i ranije Jat Airwaysa) iz ranijih godina.

Finansijski izveštaj je pokazao i da je domaći avio prevoznik Air Serbia zabeležila povećanje broja putnika od 9%, te je dostigla udeo u tržištu od 55%. U istom periodu strani prevoznici su ostvarili za 11% manje letova. Najveći pad operacija je zabeležen u generalnoj avijaciji (privatni avioni, avio taksi kompanije) koje iznosi i preko 40%.

I dok strani prevoznici gotovo da nemaju dugovanja prema Aerodromu, ili su ona u granicama valutnog roka, Air Serbia svoje kompletno poslovanje zasniva na potpuno besplatnom korišćenju aerodroma, njegovih resursa i ljudi.

U prvih devet meseci ove godine Aerodrom je Air Serbiji fakturisao 2,021 milijardi dinara (oko 16,8 miliona evra), ali je isto toliko knjigovodstveno otpisao.

prihodi od asl

otpis asl

Iz izveštaja se vidi i da je na aerodromu ove godine bilo za preko 40.000 čarter putnika manje zahvaljujući restriktivnoj politici državnog sekretara za vazdušni saobraćaj usmerenoj prema stranim avio prevoznicima iz razloga otvorene zaštite našeg nacionalnog avio prevoznika Air Serbije.

Manje čarter letova donelo je višemilionsku direktnu štetu aerodromu Nikola Tesla, a na kraju je učestvovalo i u veoma lošem poslovnom rezultatu.

Protekcija Air Serbije, loš tretman pa čak i naznake proterivanja stranih prevoznika koji jedini plaćaju usluge aerodromu, samo su neki od razloga za veliki gubitak koji je aerodrom zabeležio.

Ovo je prvi put u novijoj istoriji da aerodrom zabeleži gubitak i treće tromesečje svakako predstavlja prekretnicu posle koje će jedno od najuspešnijih domaćih preduzeća preći na stranu gubitaša. Još veći gubici se mogu očekivati u narednom periodu kada će doći do drastičnog pada broja putnika pošto je zimski red letenja doneo brojne redukcije kako u redu letenja nacionalnog avio prevoznika tako isto i stranih.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije