Air France nadoknađuje ukupnu emisiju ugljen-dioksida sa domaćih letova

Air France pokreće niz ekoloških projekata sa ciljem pronalaženja ekološki održivih načina poslovanja.

Datum / Date: 02.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air France

Aviokompanija Air France je odučila da nadoknadi celokupnu emisiju ugljen-dioksida na svojim domaćim letovima. Kako bi ovo ostvarila, kompanija će od januara 2020. uzeti učešće u projektima koji su podržani od strane poznatih organizacija za zaštitu životne sredine. Konkretno govoreći, u pitanju je emisija gasova koju dnevno proizvede više od 450 letova i preko 57.000 putnika u domaćem saobraćaju.

„Neophodno je da se avio industrija okrene ka ekološki odgovornim formama poslovanja, i Air France dobrovoljno preuzima nove obaveze do 2030. godine. Odlučila sam da uvedem mere kako bismo nadonkadili celokupnu emisiju ugljen-dioksida na našim domaćim letovima i time omogućili putnicima da širom Francuske putuju na ekološki ispravan način“, izjavila je An Rigaj, izvršna direktorka Air France-a i dodala: “ Avio prevoz povezuje ljude i promoviše otvorenost, a naša je ambicija da budemo pokretačka i inovativna sila u održivoj avio industriji.“

Foto: An Rigaj, Air France CEO / Air France

Air France je odlučio da ode i korak dalje, postavljajući ambiciozan cilj za 2030. – da prepolovi emisiju ugljen-dioksida po putniku po kilometru u odnosu na 2005, odnosno da se na 100 kilometara troši manje od 3 litre goriva po putniku.

Air France Horizon

Više o programu Air France Horizon 2030. možete pronaći na ovom linku (pdf dokument).
#AFTAKESCARE

Takođe, od 1. oktobra 2019, Air France je uveo sortiranje otpada na svojim letovima za Pariz. Posebno se odvajaju plastika (flaše), karton (tetrapak), aluminijum (limenke) i staklo (boce za vino i šampanjac).

Kabinsko osoblje će razvrstavati otpad i predavati ga dalje serviserima na aerodromima Charles de Gaulle i Pariz-Orly, koji će ga kasnije reciklirati.

U vezi s ovom akcijom, Air France je odlučio da od kraja 2019. eliminiše svu plastiku za jednokratnu upotrebu (čaše, pribor za jelo…) na svojim letovim, smanjujući upotrebu ovog materijala za 1300 tona godišnje.

Aviokompanija će se aktivno uključiti i u nova istraživanja na polju održivog avio saobraćaja.  U saradnji sa Fondacijom Solarni impuls, Air France planira da ubrza prihvatanje ekonomski i ekološki prihvatljivih rešenja u avio industriji. Glavni fokus su redukcija štetnih gasova, smanjenje otpada i buke. Sva nova rešenja, Air France će podeliti sa drugim učesnicima u avio-saobraćaju kako bi pomogao izgradnju ekološki osvećenijeg sveta.

Grupa Air France-KLM je lider avio-industrije u ekološkom poslovanju

Već 15 godina zaredom, Air France-KLM je jedan od lidera na Dou Džonsovoj listi održivog poslovanja. Štaviše, ove godine je grupacija proglašena za aviokompaniju sa najvišim indeksom održivog poslovanja.

Foto: Air France

Napomena: PR tekst je objavljen u sklopu sporazuma o medijskoj saradnji portala Aviatica i aviokompanije Air France. Originalan tekst i sve fotografije su vlasništvo aviokompanije Air France.
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije