Air France preuzeo prvi od 60 aviona Airbus A220-300

Prvi od 60 poručenih aviona tipa Airbus A220-300 stigao je na aerodrom Charles de Gaulle i priključio se floti aviokompanije Air France.

Datum / Date: 01.10.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air France

Aviokompanija Air France nastavlja da obnavlja svoju flotu i u uslovima pandemije, uključivanjem prvog od 60 poručenih aviona tipa Airbusa A220-300.

Air France planira da navedenim tipom aviona do 2025. zameni svoje letelice starijih generacija (Airbus A318 i A319, kao i nekoliko aviona A320 ) na mreži kratkolinijskih i srednjelinijskih letova.

Modernizacijom flote Air France ispunjava svoj plan održivog poslovanja: Airbus A220-300 napravljen je od lakših materijala, koristi 20% manje goriva i proizvodi 34% manje buke u odnosu na avione prethodnih generacija. Novi model je takođe i ekonomičniji:  smanjuje troškove za 10% po sedištu.

„Ovaj novi avion, sa neuporedivim energetskim performansama, veliki je dobitak za Air France. Modernizacija flote najviše doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida i zato mi nastavljamo da ulažemo sredstva u avione najnovije generacije. Korišćenjem održivog avio-goriva i eko-pilotiranja, takođe doprinosimo smanjenju emisije štetnih gasova cele avio-industije i pozicioniranju Air France–KLM-a kao vodeće kompanije u borbi za održiviju avijaciju,” izjavio je Bendžamin Smit, generalni direktor Air France-KLM-a.

„Dolazak novog aviona u flotu predstavlja praznik za avio-kompaniju. Svi timovi Air France-a su se više  od dve godine pripremali se za ovaj trenutak i sa uzbuđenjem očekujemo da i naši putnici otkriju optimalnu udobnost koju ovaj avion nudi. Kabina je prostranija, svetlija i nudi Wi-Fi konekciju, što dodatno doprinosi boljem putničkom iskustvu,” dodala je En Rigaj, generalna direktorka Air France -a.

Nazvan „Le Bourget“ u čast francuskog grada duboko povezanog sa vazduhoplovnom industrijom, ovaj avion ima krilatog morskog konjića na prednjoj strani trupa i na vrhovima krila, istorijski simbol avio-kompanije koji oslikava njenu bogatu istoriju i mit o njenom nastajanju.

Od 31. oktobra 2021. godine Airbus A220-300 će sa pariskog Šarl de Gola leteti za Berlin (Nemačka), Barselonu, Madrid (Španija), Milano-Linate i Veneciju (Italija). Tokom zimske sezone 2021-2022, postepeno će se uvoditi nove destinacije na mreži letova Airbus A220-300: Bolonja, Rim (Italija), Lisabon (Portugal) i Kopenhagen (Danska).

Ekološki efikasan avion

Uvođenje Airbus A220-300 u Air France-ovu mrežu kratkolinijskih i srednjelinijskih letova igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja kompanije: smanjenje emisije ugljen-dioksida od 50% po putniku po pređenom kilometu do 2030. godine u odnosu na 2005. godinu. Airbus A220-300 koristi 20% manje goriva i emituje 20% manje ugljen-dioksida u odnosu na letelice koje zamenjuje, dok je njegova emisija buke niža za 34%.

Najviši nivo udobnosti tokom leta

Airbus A220-300 ima 148 sedišta, u konfiguraciji od 3-2, čime 80% putnika može dobiti sedište pored prozora ili prolaza. U ponudi će biti dve putničke kabine, biznis i ekonomska, i pristup Air France Connect-u, avionskoj Wi-Fi usluzi na letu.

Sa širokim i podesivim sedištima, prostorom za odlaganje čaša,časopisa i knjiga, kao i pojedinačnim USB A i C priključcima i držačima za tablet ili telefon integrisanim u naslon, ovaj avion nudi mnogo veći komfor od svojih prethodnika. Kabina je prostrana i svetla i uređena u bojama Air France-a, a centralni prolaz je naročito širok, omogućavajući putnicima da se lako i udobno kreću.

Kao i u celoj floti Air France-a,  vazduh u kabini se obnavlja na svaka 3 minuta zahvaljujući HEPA filterima  (High Efficienci Particulate Air), koji eliminišu 99,9%  virusa.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije