Air Serbia dve nedelje bez letova za Njujork

Jedini širokotrupni avion aviokompanije Air Serbia biće dve nedelje bez posla nakon što je ova kompanija ukinula više letova za Njujork krajem septembra.

Datum / Date: 11.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Adam Moreira / Wikimedia

Air Serbia je iznenada ukinula više povratnih letova na liniji od Beograda do Njujorka.

Otkazani su letovi JU500/501 za 26, 27, 28. i 30. septembar i 3, 4. i 5. oktobar. Tako je napravljena gotovo dvonedeljna pauza u redu letenja prema Njujorku, jer između 23. septembra i 7. oktobra neće biti letova.

DOPUNA VESTI 10:40 >>>
Saopštenje aviokompanije Air Serbia povodom otkazivanja letova 

 

Prema zvaničnom sezonskom redu letenja koji je objavljen i na sajtu Aerodroma Beograd i u rezervacionim sistemima, Air Serbia bi trebalo da leti četiri puta nedeljno na ovoj liniji sve do 5. oktobra, a nakon toga se ukida let petkom i ostaju samo tri nedeljna polaska (ponedeljkom, četvrtkom i subotom).

Letovi su povučeni iz rezervacionog sistema u poslednjem trenutku da se izbegne plaćanje odštete putnicima. Ukoliko aviokompanije otkažu let najmanje dve nedelje pre planiranog polaska dužne su samo da putnika prebace na druge letove ili da mu vrate novac. Kada bi otkazivanje bilo u roku od dve nedelje od poletanja postojala bi obaveza plaćanja i veoma skupih penala.

Foto: FlightRadar24

Nije poznat razlog za ovo dvonedeljno čišćenje reda letenja, ali se može pretpostaviti da avion kojim se obavlja saobraćaj prema Njujorku (YU-ARA) mora da ode na vanredni tehnički pregled. Teško da se radi o redovnom pregledu, jer su njihovi termini poznati mnogo ranije, pa ih kompanije planiraju na vreme. Kako su ovde letovi otkazani gotovo u poslednji čas (malo više od dve nedelje pre planiranog poletanja), možemo zaključiti da se radi o vanrednoj situaciji.

Air Serbia raspolaže samo jednim širokotrupnim avionom koji može da obavlja dalekolinijski saobraćaj poput leta ka Njujorku. Ovaj avion (YU-ARA) je iznajmljen od Etihad Airways-a. Iz Air Serbije su prilikom uspostavljanja linije ka Njujorku ubeđivali javnost da će partnerska aviokompanija (Etihad) obezbediti rezervni avion u slučaju potrebe.

Sumnje da se radi o vanrednom tehničkom podgrejali su i podaci o dva nedavna ispadanja ovog aviona iz saobraćaja. Let za Njujork 31. avgusta je otkazan kao i povratni let iz ovog grada. Umesto toga let je pomeren za nedelju, 1. septembar, ali je i tog dana let u odlasku iz Beograda kasnio što je izazvalo lančano kašnjenje na svim ostalim redovnim polascima do 5. septembra.

Prethodno je avion ispao iz saobraćaja u ponedeljak 8. jula, kada je iz tehničkog razloga let otkazan.

Naslovna fotografija: Adam Moreira / Wikimedia

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije