Indijska smokva je voćka meksičkog kaktusa

Veoma ukusna, egzotična i lekovita voćka, plod je žbuna kaktusa poreklom iz Meksika i zove se indijska smokva.

Datum / Date: 10.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Pixabay

Opuncija fikus indika (Opuntia ficus indica) je biljka koja je verovatno dobila ime iz pogrešnog ubeđenja Evropljana da su otkrivši američki kontinent došli u Indiju.

Ona je, pak, autohtona vrsta iz Meksika, a zbog značaja za tamošnje krajeve zaslužila je da se nađe na svim dosadašnjim grbovima Meksika.

Iako se kao kultivisana biljka gaji od davnih dana; bila je popularna u Centralnoj i Južnoj Americi još u predkolumbovsko doba, ona veoma lako uspeva i kao divlja.

Rasprostire se u toplim i suvim tropskim i suptropskim krajevima. Osim u postojbini (Meksiko) ima je u celoj Latinskoj Americi, Severnoj Africi i Mediteranu, Maloj Aziji i Bliskom istoku, delovima Australije i na krajnjem jugu SAD. Može da uspeva i u kontinentalnoj i umerenoj klimi ali u saksijama i zaštićena tokom zime, s tim da retko daje plodove.

U XVI veku je indijska smokva preneta u Evropu gde se veoma dobro primila na Mediteranu, gde je postala i samonikla bilja, nastanjujući kamenite morske obale. U kontinentalnoj Evropi se danas gaji i kao ukrasna, kućna biljka. Treba znati da ne može da preživi mraz.

Indijska smokva je zapravo jedna vrsta žbunastog kaktusa. Njen plod je veoma sočan i sladak, pa se koristi za ishranu i spravljanje sokova i džemova. Ne samo da je ukusna voćka već je i nutritivno veoma kvalitetna. Obiluje vitaminima C i B, ima veoma malo masti i ugljenih hidrata. Ima antioksidativna svojstva i može se koristiti kao diuretik. Nutricionisti je preporučuju za dijete kojima je cilj gubitak telesne težine. Od semenki se dobija ulje, koje je veoma retko i skupo, a koristi se u kozmetičkoj industriji.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije