Air Serbia je poletela ka Njujorku

Danas je sa beogradskog aerodroma, sa oko pola sata zakašnjenja zbog svečane ceremonije, započeo redovan saobraćaj do Njujorka.

Datum / Date: 23.06.2016.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Avion Air Serbije je danas u 8:08 minuta odleteo sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla put Njujorka.

Ovaj prvi dugolinijski, prekookeanski let našeg novog nacionalnog avio prevoznika je prema tvrdnjama organizatora prvi direktan let do Severne Amerike u poslednjih 25 godina.

Let JU500, sa istom oznakom kao i let Beograd-Njujork koji je svojevremeno obavljao Jugoslovenski Aerotransport, obavlja avion Airbus A330-200 iznajmljen od irske lizing kompanije Morgate, poneo je ime našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle čime je prekinut niz imenovanja aviona po „živim legendama“.

Ispraćaj aviona za Njujork je bio organizovan na beogradskom aerodromu, a svečanu vrpcu su, osim premijera Aleksandra Vučića kome je danas „ostvaren san“, presekli i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, generalni direktor Air Serbije Dane Kondić i generalni direktor Etihad Airways Partners alijanse Džejms Hogan.

Vučić, koji je na beogradskom sajmu turizma sam sebi izdao prvu kartu za let do Njujorka odustao je od ovog putovanja iz političkih razloga.

Let do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno tokom cele godine, a osim direktnih putnika u Air Serbiji računaju i na putnike iz našeg regiona za koji su rekli da trenutno nije baš najbolje povezan na ove letove za Njujork, ali da se radi da se to promeni.  Što se Amerike tiče osim putnika iz Njujorka Air Serbia može još samo da računa na putnike iz obližnjih gradova na Istočnoj obali poput Bostona ili Fildelfije. Ostali američki gradovi ostaće još neko vreme nedostupni za ove letove  jer naša avio kompanija nema lokalnog partnera u SAD koji bi mogao da svojom mrežom linija „hrani“ letove Air Serbije. Međutim, kako je ministarka tehničke vlade Zorana Mihajlović pre neki dan na otvaranju privatne turističke agencije u Knez-Mihailovoj izjavila radi se na tome da naš nacionalni avio prevoznik uspostavi letove i do Čikaga i Toronta.

Prodaja karata po rečima Daneta Kondića ide odlično i do sada je, prema njegovim navodima, prodato oko 15.000 karata što je iznad svih očekivanja. Cena povratne karte se kreće oko 400 evra što je u rangu sa brojnom konkurencijom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije