Brexit bi mogao da ugrozi evropski avio saobraćaj

Avio kompanije u blagoj panici zbog mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU. Pripremaju plan B za slučaj da se to desi.

Datum / Date: 21.06.2016.

Autor / Author: Aviatica

Ako bi Britanci glasali u četvrtak da njihova zemlja napusti Evropsku uniju, to bi se moglo značajno odraziti i na avio saobraćaj. Stručnjaci smatraju da bi u pitanje bio doveden sporazum EU o otvorenom nebu koji omogućava potpunu slobodu svim evropskim avio kompanijama kada su operacije unutar Evrope u pitanju.

To znači da irska avio kompanija može da leti između Velike Britanije i Španije, što je slučaj sa Ryanair-om kome je upravo Velika Britanija najveće tržište. I easyJet bi mogao imati problem. Ovoj britanskoj kompaniji Španija je najveće tržište. Da li će moći da ga sačuva ako Velika Britanija napusti EU? Da li će to značiti i automatski prekid open sky sporazuma i da li će ova zemlja morati da se vrati bilateralnim sporazumima sa svakom od zemalja EU pojedinačno ostaje da se vidi. Postoji više načina za razlaz, a od onoga koji bude izabran zavisiće i avio saobraćaj.

Zbog potencijalnih problema avio kompanije, a na prvom mestu one koje su najviše pogođene Ryanair i easyJet, vode žestoke kampanje za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Međutim, ako se to ne desi one već planiraju alternativna rešenja. easyJet je već najavio mogućnost registrovanja kompanije u nekoj od zemalja EU.

Ono što ohrabruje avio prevoznike je sam Sporazum o otvorenom nebu prema kome je formirano Zajedničko evropsko vazduhoplovno područje (European Common Aviation Area) u kome nisu samo članie EU već i zemlje iz okruženja poput Islanda, Norveška ili Švajcarske pa čak i balkanskih zemalja koje još nisu članice EU i Ukrajine. Ovaj sporazum bi mogao na isti način uključiti i Veliku Britaniju kao što uključuje Švajcarsku čime bi uticaj eventualnog Brexita mogao biti značajno ublažen.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije