Air Serbia među prvima u Evropi testira IATA Travel Pass

Air Serbia u saradnji sa IATA-om i Torlakom pokreće testiranje digitalnog pasoša - IATA Travel Pass.

Datum / Date: 10.03.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA), početkom aprila počinje sa testiranjem IATA digitalnog pasoša (IATA Travel Pass), mobilne aplikacije koja pomaže putnicima da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije.

Na ovaj način, srpska nacionalna aviokompanija će biti jedna od prvih aviokompanija u Evropi koja će postati deo globalne inicijative, čiji je cilj ponovno otvaranje granica bez karantina, kao i garancija bezbednosti putovanja i oporavak turizma i avio industrije.

Prva faza testiranja aplikacije će se odvijati na letovima Er Srbije između Beograda i Ciriha, trajaće nekoliko nedelja, a putnici će biti pozvani da učestvuju.

„Ponosni smo što ćemo među prvima u svetu testirati digitalni pasoš. Još jednom smo potvrdili našu posvećenost zaštiti bezbednosti, zdravlja i dobrobiti putnika, kao i kreiranju integrisanog i besprekornog korisničkog iskustva“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbije. „Ovo inovativno rešenje IATA je izvanredna inicijativa, koja će pružiti putnicima sigurnost da ispunjavaju sve potrebne uslove za ulazak u različite zemlje širom sveta. Dugujemo veliku zahvalnost Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ iz Beograda. Oni će biti direktno povezani sa IATA i bez njihove podrške i saradnje ovaj pilot-projekat ne bi bio moguć.“

IATA Travel Pass će omogućavati putnicima da skladište i upravljaju podacima u vezi sa rezultatima testa na COVID-19 na svojim telefonima, kao i da na bezbedan i siguran način dele svoj verifikovani status sa aviokompanijom pre dolaska na aerodrom. IATA digitalni pasoš će takođe pružati ažurne informacije o zdravstvenim propisima u vezi sa korona virusom, pomažući putnicima da provere da li ispunjavaju najnovije uslove ulaska u zemlju odredišta.

„Ponosni smo što radimo sa Air Serbijom na tome da IATA Travel Pass učinimo dostupnim u Evropi. Ovo je prvi korak ka tome da evropska i međunarodna putovanja tokom pandemije budu što ugodnija, pružajući ljudima sigurnost da ispunjavaju sve zahteve vlada za ulazak u države, a koja se tiču virusa COVID-19. Kako se granice budu otvarale, IATA Travel Pass će biti dodatno unapređen sa više mogućnosti da ispuni sve zahteve vlada za potvrdom testiranja ili statusa vakcinacije, a putnici Air Serbije će među prvima imati na raspolaganju ove usluge“, izjavio je regionalni potpredsednik IATA za Evropu Rafael Švarcman.

Putnici Air Serbije će biti u prilici da lako i jednostavno kreiraju svoj digitalni pasoš. Nakon testiranja i/ili vakcinacije, referentne laboratorije će na bezbedan način slati zaštićene podatke u aplikaciju pojedinca. „IATA Travel Pass će zatim uporediti neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobiće zelenu oznaku za putovanje. Aplikacija kao sigurno mesto za digitalno skladištenje zdravstvenih podataka, ne samo da će ubrzati proces prijave putnika na letove, već́ će otvoriti potencijal za beskontaktna putovanja u budućnosti. (Saopštenje i foto: Air Serbia)

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije