Air Serbia objavila 0,9 miliona evra profita u 2016. godini

Air Serbia objavila finansijske rezultate u prošloj godini prema kojima je ostvaren profit od 0,9 miliona evra.

Datum / Date: 09.08.2017.

Autor / Author: Aviatica

Air Serbia, nacionalna aviokompanija Srbije, ostvarila je u 2016. godini neto profit treću godinu zaredom, navodi se u saopštenju koje je danas ova kompanija objavila.

Prema saopštenju, Air Serbia je ostvarila profit od 0,9 miliona evra (900.000 evra). Ukupni operativni prihodi dostigli su 320 miliona evra, što je rast na godišnjem nivou od pet odsto u odnosu na 2015. (305 mil. evra). Ove rezultate prati i porast broja putnika od 3% na 2,62 miliona i rast ukupnog kargo prevoza, koji je povećan za 4.913 tona što je rast od 31%.

Uprkos izdatom saopštenju, javnost i dalje ostaje uskraćena za kompletan finansijski izveštaj, pošto isti nije, još uvek, objavljen na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Air Serbia je bila u obavezi da ovaj redovan godišnji finansijski izveštaj preda APR-u do kraja juna. Taj izveštaj je odbijen od strane APR uz obrazloženje koje glasi „Dostavljeni dokument ne može se smatrati finansijskim izveštajem“, ma šta to značilo. Dat je tada novi rok od 30 dana da Air Serbia dostavi ispravljeni izveštaj što je ona i uradila i predala ga APR-u, 28. jula, ali ga APR još uvek nije objavio.

Miša Brkić, ekonomski novinar i analitičar, smatra da je „veoma neobično da pojedinačna kompanija izlazi u javnost sa podatkom o poslovnom rezultatu pre nego što to zvanično objavi APR“.

„Još neobičnije je da kompanija izlazi sa podatkom o poslovnom uspehu, a da još nije završena procedura utvrđivanja tačnosti njenog finansijskog izveštaja koju je pokrenula Agencija za privredne registre“, kaže Brkić za naš sajt.

On dodaje da se iz te dve nelogičnosti „može izvesti zaključak da Air Serbia objavljivanjem poslovnog rezultata vrši pritisak na zvaničnu državnu instituciju APR i preuzima njenu ulogu. To je veoma opasan presedan koji vodi urušavanju institucija“.

Generalni direktor Air Serbije, Dane Kondić je zadovoljan ostvarenim finansijskim rezultatima. U izjavi koja je priložena uz izdato saopštenje navodi se da je ovaj profit od blizu milion evra ostvaren i pored značajnih investicija u poslovanje. „Ove godine usmereni smo na jačanje naših komercijalnih rezultata, unapređenje efikasnosti našeg poslovanja, kao i na kontrolu troškova i stabilnosti bilansa stanja“, kaže Kondić.

U saopštenju se podseća šta je sve urađeno u prošloj godini. Godinu je obeležilo uvođenje direktnih letova između Beograda i Njujorka 23. juna. Pored toga povećana je flota na 21 avion, dodavanjem prvog širokotrupnog aviona Airbus A330-200, uvedene su četiri nove linije ka Ohridu, Hamburgu, Sankt Peterburgu i Kijevu. Putnicima je prošle godine predstavljen i novi sistem elektronske zabave tokom leta Elevate Play kao i Sky Au Pair usluga na letovima za Njujork.

Air Serbia, u svom saopštenju naglašava da je saradnja sa kodšer partnerima u prošloj godini značajno doprinela ostvarenom uspehu i dobrim rezultatima. Kodšer linije ostvarile su prihode od 26,7 miliona evra, što je povećanje za skoro četvrtinu u odnosu na godinu pre.

Dodatak (objavljen, 09.08.2017. u 16:00): APR je danas popodne objavio kompletan finansijski izveštaj Air Serbije

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije