Air Serbia objavila rekordne rezultate u 2019. godinu

Air Serbia je u 2019. prevezla rekordan broj putnika, otvorila brojne nove linije i poboljšala opšte pokazatelje poslovanja.

Datum / Date: 30.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia je u 2019. godini, uz uvođenje novih ruta i uspostavljanje operacija sa još dva aerodroma u Srbiji, zabeležila rast i ostvarila rekordne rezultate u broju prevezenih putnika, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Ukupno je prevezeno 2,81 miliona putnika na redovnim i čarter letovima iz Beograda, što predstavlja rekordan rezultat od kada posluje kao Air Serbia. Broj prevezenih putnika porastao je za 9,5 odsto, u odnosu na 2018. godinu. Na redovnim letovima prevezeno je za 9 odsto, a na čarter letovima za 23 odsto više putnika u odnosu na prošlu godinu. Nakon uspešne letnje sezone, pozitivni rezultati nastavili su se i u vansezonskom periodu 2019. godine, kada je prevezeno za gotovo 25 odsto više putnika u odnosu na isti period prošle godine. Krajem oktobra prošle godine, Air Serbia je proslavila još jedan istorijski trenutak i poželela dobrodošlicu svom jubilarnom 15-milionitom putniku za šest godina poslovanja.

Tokom 2019. godine, Air Serbia je obavila ukupno 33.322 letova, od čega 2.370 čarter letova u okviru Avioleta, čarter-brenda srpske nacionalne aviokompanije.

Kapacitet mreže, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometres – ASK), porastao je na 4,45 milijarde. Prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika, što je merilo iskorišćenosti sedišta, u Air Serbiji iznosi 72 procentna poena u 2019. godini, dok je prodaja sve popularnijih dodatnih usluga porasla za 28 odsto.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbije, rekao je: „Tokom 2019. godine, ostvarili smo najveću ekspanziju mreže i prevezli najviše putnika od kada poslujemo kao Air Serbia. Pokretanjem novih linija sa čak tri aerodroma u Srbiji, potvrdili smo poziciju regionalnog lidera u oblasti komercijalnog avio saobraćaja i dali svoj doprinos razvoju privrede i turizma u Srbiji, kao i povezanosti u regionu. Tokom prošle godine, pažljivo smo birali nove destinacije i tako dalje unapredili integraciju naše međunarodne mreže i omogućili više izbora i pogodnosti za putnike.“

Rast kapaciteta mreže Air Serbije pospešen je tokom prošle godine pokretanjem čak deset novih linija sa matičnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu – osam redovnih tokom cele godine ka Kijevu, Madridu, Barseloni, Rijeci, Krasnodaru, Helsinkiju, Kairu i Istanbulu, kao i sezonskih ruta za Nicu i Zadar. Nacionalni avio prevoznik je tokom 2019. godine uspostavio operacije sa još dva aerodroma u Srbiji. Na osnovu rezultata međunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji je raspisala Vlada Srbije, uvedeno je 12 novih linija sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, kao i linija do Beča sa Aerodroma Morava pored Kraljeva. Uvođenje novih linija tokom prethodne godine proširilo je mrežu nacionalne aviokompanije na 61 destinaciju. Iz Kraljeva će Air Serbia na proleće uspostaviti i sezonsku liniju do Soluna.

U 2019. godini, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) sertifikovala je Air Serbiju za drugi nivo NDC standarda (New Distribution Capability), svrstavši je među vodeće svetske aviokompanije koje su svoj distribucioni sistem prilagodile savremenim načinima komunikacije. Air Serbia je tako postala jedna od prvih aviokompanija jugoistočne Evrope koja je dobila NDC sertifikat nivoa 2, i prva na svetu sa najnovijom 19.2 verzijom sertifikata koji definiše potencijale  za distribuciju proizvoda.

Tokom godine, Air Serbia je potpisala nov kod-šer sporazum sa finskom aviokompanijom Finnair, povećavši ukupni broj kod-šer partnerstava na 14 avio-kompanija i proširivši povezanost na 94 destinacije, u svojoj virtuelnoj, kod-šer mreži.

Nacionalna aviokompanija je tokom prethodne godine nastavila sa digitalizacijom i personalizacijom proizvoda, u skladu sa dugoročnom strategijom i svetskim trendovima u avio-industriji.

U 2019. Air Serbia je obeležila i dva značajna jubileja – šestu godišnjicu od kada posluje pod tim imenom i 92 godine tradicije kao naslednica slavnih prethodnika Aeroputa i JAT-a što je svrstava na osmo mesto liste najstarijih aviokompanija na svetu, koje i dalje posluju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije