Aviokompanije otkazuju letove ka Kini zbog Vuhan koronavirusa

Do sada je 16 aviokompanija otkazalo letove ka kineskim gradovima kako bi sprečili širenje opasnog koronavirusa.

Datum / Date: 31.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Smrtonosni koronavirus koji je početkom januara počeo da se širi iz kineskog grada Vuhan i od koga je do danas obolelo skoro deset hiljada osoba, a umrlo preko 200, razlog je za obustavu aviosaobraćaja ka Kini.

Nekoliko milionskih kineskih gradova se nalazi u nekoj vrsti karantina, pa su mnoge države poslale avione kako bi evakuisali svoje državljane koji su se zadesili u riskantnim područjima. Australija će evakuisane državljane prebaciti na Božićno ostrvo gde će provesti naredne dve nedelje u karantinu.

Prva aviokompanija koja je otkazala sve letove do Kine je British Airways. Iako je prvo najavljeno da se otkazuju letovi na dva-tri dana dok se ne isprati razvoj situacije, ova je aviokompanija upravo otkazala sve letove ka kineskim gradovima do marta.

Austrian Airlines je takođe suspendovao sve svoje letove iz Beča ka Kopnenoj Kini sve do sredine februara, Lufthansa je to uradila sa svim letovima između Nemačke i Kine do kraja februara, isto kao i švajcarski SWISS sa letovima iz Ciriha.

Air France je 30. januara izdao saopštenje za javnost u kome se navodi da su suspendovani svi letovi za Kopnenu Kinu sve do 9. februara 2020. Ova će kompanija obaviti samo vanredne letove sa volonterskom posadom od i od Šangaja i Pekinga i to sa ciljem da se Air France-ove putnici i zaposleni koji se trenutno nalaze u Kini bezbedno vrate kućama.

Sve letove ka Kini su otkazali i američki United, koja povezuje čak 24 američka grada sa kineskim destinacijama, južnokorejske aviokompanije Air Seoul i Asiana Airlines, zatim Air India, Jetstar, Lion Air i Air Tanzania.

American Airlines je za sada suspendovao samo letove iz Los Anđelesa do Pekinga i Šangaja. Finnair je otkazao letove između Helsinkija i Nanđinga dok je smanjio broj letova ka Pekingu.

Cathay Pacific, aviokompanija iz Hongkonga je saopštila da će broj svih letova ka Kopnenoj Kini prepoloviti.

Koronavirus koji je krenuo iz Vuhana u centralnoj Kini, do sada se proširio na sve delove Kopnene Kine, sa prvim identifikovanim slučajem na Tibetu. Osim u Kini, virus je identifikovan u još 20-tak zemalja gde su ga upravo doneli putnici koji su se vratili iz Kine. Preko 10 slučajeva je zabeleženo u Tajlandu, Japanu, Hongkongu i Singapuru.

U Evropi su zabeleženi slučajevi u Francuskoj, Nemačkoj i Finskoj. Vuhan virus je stigao i do SAD i Australije, a Ujedinjeni Arapski Emirati su najnovija zemlja u kojoj je identifikovan i to kod četiri osobe koje su doputovale iz Kine.

Svetska zdravstvena organizacija je 30. januara 2020. proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog opasnosti od širenja epidemije u Kini.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije