Air Serbia otkazala nacionalni kadetski program

Program za obuku kadeta pilota koji je bio pokrenut u vreme stvaranja Air Serbije u oktobru 2013. obustavljen je u julu 2015, saznaje Aviatica.

Datum / Date: 25.01.2016.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia Facebook

“Ako ste ikada sanjali o tome da postanete pilot vazduhoplovne kompanije nacionalni program Er Srbije za pilote kadete je prava stvar za vas. Iskoristite priliku da dobijete licencu komercijalnog pilota, a zatim i da postanete pilot na letovima kompanije Er Srbija”.

Ovako je izgledao poziv koji je objavljen u domaćim javnim glasilima početkom oktobra 2013. za zainteresovane buduće pilote da se prijave u novi nacionalni program za kompaniju koja je u to vreme bila u nastanku na temeljima dotadašnjeg Jat Airwaysa.

Svi oni mladići koji su sanjali da postanu piloti su posle skoro dve godine mogli samo da nastave da sanjaju, jer program je gotovo bez ikakvog obrazloženja prekinut, a javnost o tome nije obaveštena.

Komentar na sajtu Blica povodom jednog teksta o Air Serbiji

Komentar na sajtu Blica povodom jednog teksta o Air Serbiji

Nakon što su sva potrebna testiranja i lekarski pregledi završeni na leto 2014. kadeti, njih 16 koliko ih je na kraju izabrano za ulazak u program je ostavljeno u veoma dugoj neizvesnosti. Školovanje pilota je bilo planirano u školskom centru SAA (SMATSA Aviation Academy) Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koji se nalazi u Vršcu, ali do tamo kadeti nisu stigli ni posle više meseci nakon što su obavešteni da su izabrani.

Činilo se da je rad na programu aktiviran ponovo početkom prošle godine, ali se ispostavilo da to nije tačno pa su izabrani kadeti već izgubivši strpljenje zahtevali sastanak sa predstavnicima Air Serbije.

Sastanak sa svih 16 kandidata je održan u martu 2015. i oni su tada obavešteni da se ne zna šta će biti sa programom i da će im konačan odgovor dati u roku od tri do šet meseci. Ovaj dogovor u Air Serbiji su ispoštovali i u julu su im javili da se od programa definitivno odustaje, navodno na zahtev strateškog partera Etihad Airwaysa.

Zašto je odugovlačeno sa programom? Zašto se odustalo od njega? Da li je on bio samo marketinški trik za pridobijanje nacije u trenutku stvaranja Air Serbije? To su pitanja na koja nećemo dobiti odgovore. Aviatica je pitanja u vezi sa kadetskim programima postavila Air Serbiji 21. decembra 2015. ali ni posle mesec dana čekanja nije dobila nikakve odgovore.

"Naš budući pilot", fotograf: Monika Rašović, Air Serbia Facebook

Foto: „Naš budući pilot“, fotograf: Monika Rašović, Air Serbia Facebook

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije