Odložen početak nove najduže putničke linije na svetu

Emirates je odložio uspostavljanje linije od Dubaija do Paname koja će biti najduža putnička aviolinija na svetu kada letovi počnu krajem marta.

Datum / Date: 26.01.2016.

Autor / Author: Aviatica

Avio kompanija Emirates odložila je početak letova na najdužoj liniji na svetu između Dubaija i Paname. Ova linija je trebalo da bude uspostavljena od 1. februara, ali je početak pomeren za kraj marta.

Razlog za odlaganje nalazi se u nedostatku lokalnog partnera, odnosno avio kompanije koja pokriva region Centralne i Južne Amerike. Emirates je već u pregovorima sa potencijalnim partnerom.

Nova najduža putnička aviolinija na svetu  biće uspostavljena krajem marta. Let između Dubaija (DXB) i Paname (PTY) trajaće 17 sati i 35 minuta u smeru istok – zapad. Povratni let od Paname do Dubaija će trajati gotovo dva sata kraće zbog povoljnih vazdušnih struja u tom smeru.

Emirates će svakodnevno leteti na ovoj liniji, avionom Boeing 777-200LR sa tri putne klase. Kapacitet aviona je osam mesta u prvoj, 42 u biznis klasi i 216 u ekonomskoj klasi kao i 15 tona tereta.

Let EK251 je planiran u 08:05 svakog jutra, sa dolaskom u Panamu u 16:40. Povratni let EK252 je planiran u 22:10 sa dolaskom u Dubai narednog dana u 22:55 po lokalnom vremenu.

Kada bude uspostavljen to će biti najduži komercijalni let bez međusletanja. Do kraja marta ovu titulu će držati australijski Qantas sa svojim letom QF8 između Dalasa (DFW) i Sidneja (SYD) kome nedostaje pet minuta do 17 punih časova. Qantasov Airbus A380 za to vreme prevali put od 13.804km. Ovaj let je zvanično najduži od 29. septembra 2014. kada je uspostavljen.

U istoriji titulu najdužeg komercijalnog leta bez međusletanja drži Singapore Airlines, koji je između 2004. i 2013. od aerodroma Newark (EWR) u Njujorku do Singapura leteo bezmalo 19 časova.

najduza ruta na svetu

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije