Air Serbia šampion u skrivanju informacija od javnosti

Air Serbia najviše od svih javnih i državnih preduzeća krije podatke od javnog značaja za javnost i plaća najviše kazni.

Datum / Date: 09.11.2016.

Autor / Author: Aviatica

Air Serbia ni posle godinu dana od postavljanja pitanja nije dostavila odgovore našem sajtu.

Poverenik za informacije od javnog značaja Republike Srbije je još krajem aprila doneo Rešenje po kome se obavezuje Air Serbia da sajtu Aviatica odgovori na set pitanja, ali se to do danas nije dogodilo zbog čega je naš nacionalni avio-prevoznik zavukao ruku u džep građana Srbije i platio dve kazne od ukupno 200.000 dinara.

Ni nakon plaćenih kazni Air Serbia nije dostavila odgovore, pa je Poverenik doneo rešenje po kome se ovaj predmet upućuje na dalje postupanje Vladi Srbije.

20161109_190422

„Od 2012. do oktobra 2016. Vlada Srbije odbila je da postupi po zahtevima poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića čak 110 puta“, saznaje dnevni list Danas.

U tekstu Favicon - 16x16 koji je objavljen u sredu, 9. novembra, dnevni list Danas navodi da je samo Air Serbia u ovoj godini 21 put odbila da postupi po rešenju Poverenika i da je zbog toga platila čak 4,2 miliona dinara na ime kazni. Po ovim podacima Air Serbia je apsolutni šampion među javnim i državnim preduzećima. (Na drugom mestu je Telekom sa 3,6 miliona, zatim Srbijagas sa 3,2, razna ministarstva zbirno sa 2,2 i Železnice Srbije sa 1,6 miliona).

Pitanja koja je Aviatica, 18. novembra prošle godine postavila nadležnim službama Air Serbije se odnose na tačan broj zaposlenih i na prosečnu platu. U setu pitanja koja su im upućeni na ovu temu tražili smo i odgovor koliko je od ukupnog broja zaposlenih na platnom spisku Air Serbije, a koliko na platnom spisku Etihad Airways-a, kako se isplaćuju plate onih koji su na ovom drugom spisku, koliko je menadžera među njima i koje su njihove prosečne plate.


Aviatica: Air Serbia krije broj zaposlenih Favicon - 16x16


Kada je potpisivan sporazum o strateškom partnerstvu između Vlade Republike Srbije i Etihad Airways-a jedan od uslova stranog partnera je bio da se iz tadašnjeg Jat Airways-a otpusti više od polovine zaposlenih (sa 1300 na 600-700). Nakon sprovedenog programa dobrovoljnog odlaska iz kompanije i svođenja broja zaposlenih kako je traženo od arapskog partnera, krenulo je novo zapošljavanje, ovog puta stranački motivisano. Danas je u Air Serbiji i njenim zavisnim preduzećima zaposleno oko 2500 radnika, prema finansijskom izveštaju ove kompanije za 2015. godinu.

Ono što smo dalje želeli da saznamo je koje su prosečne plate u kompaniji. Prema informacijama koje imamo odnos najniže i najviše plate u kompaniji je 1:100 odnosno od 250 evra do skoro 25.000 evra mesečno, koliko navodno prima prvi čovek kompanije. S obzirom da je Air Serbia u većinskom državnom vlasništvu, srpska javnost ima pravo da zna da li je ova informacija tačna i koliko to mesečno prima direktor kompanije koja inače pravi gubitke.

cabin-crew

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije