Airbus prodaje delove ikone među avionima – superdžamba A380

Delovi rashodovanog Superdžamba, Airbus A380, biće prodati kolekcionarima na humanitarnoj aukciji.

Datum / Date: 27.09.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus / S. Ognier

Budite prvi vlasnici dela aviona A380, vazduhoplovne ikone i prvog potpuno novog putničkog aviona 21. veka.

Airbus A380 prvi put je poleteo sa aerodroma Tuluz-Blanjak u Francuskoj 27. aprila 2005. godine. Ovaj globalni događaj, kojeg se sada sećaju milioni, obeležio je početak dirljivog emotivnog odnosa između ove izuzetne letelice i ljudi širom planete.

Kako bi i dalje negovali ovu emociju, kompanija Erbas odlučila je da organizuje aukciju delova letelice A380 13, 14. i 15. oktobra 2022. godine u Tuluzu, Francuska i putem Interneta. Biće to prilika za entuzijaste da kupe pravi deo istorije avijacije koji će biti odabrani kako po njihovom tehnološkom tako i po estetskom značaju.

Prihod od aukcije pomoći će Airbus Fondaciji da nastavi da podržava dobrotvorne inicijative širom planete putem svoje široke mreže zaposlenih, drugih udruženja i organizacija, sve u pravcu ostvarivanja projekata od opšteg interesa. Deo prihoda biće takođe doniran „AIRitage“ udruženju, koje čuva vazduhoplovno nasleđe.

Šta ćete moći da kupite?

Lampe, bar, stepenice, rukohvate, kolica za kabinski ketering pa čak i konopac za hitnu evakuaciju pilota iz kokpita! Skoro 500 predmeta, od kojih su velika većina nekadašnji delovi kabine ove vazduhoplovne ikone, biće ponuđeni na prodaju tokom događaja koji će biti održan kako uživo tako i putem Interneta, pod vođstvom aukcionara Marka Labarba.

Skoro svi delovi koji će se naći na aukciji deo su aviona A380 serijskog broja 13. Ova letelica, koja je ušla u upotrebu 23. oktobra 2008. godine, prevozila je do 489 putnika u konfiguraciji putničke kabine sastavljene iz tri klase. Drugi delovi, kao što su sedišta iz bisnis klase, biće uzeti iz drugih penzionisanih aviona tipa A380.

A380 nastavlja da živi

Serijski broj 13 povučen je iz upotrebe 2021. godine od strane kompanije Tarmac Aerosave, globalnog lidera u održivom upravljanju kraja životnog ciklusa za avione, putem naprednih tehnika za rastavljanje i reciklažu koje omogućuju da je oko 90% delova letelice ponovo na neki način u upotrebi.

Ova aukcija, i isporuka serijskog broja 272, poslednjeg aviona ovog tipa ikad proizvedenog, kompaniji Emirates decembra 2021. godine ipak ne obeležavaju kraj komercijalnog života za A380. Airbus-ov Superdžambo će nastaviti da leti još decenijama na više ruta širom planete, na radost putnika koji će nastaviti da uživaju u A380 iskustvu.

Aukcija je zapravo odavanje počasti ovoj letelici. Njen program je pomogao kompaniji Airbus da postane, ono što je danas, integrisana kompanija koja nudi pun raspon efikasnih letelica, koja je globalni lider u održivoj vazduhoplovnoj industriji na korist bezbednog i ujedinjenog sveta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije