Airbus proizveo poslednji A380

U Tuluzu je završena proizvodanja poslednjeg aviona A380 ali se njegova era još uvek ne završava.

Datum / Date: 18.03.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: JV. Reymondon / Airbus 2021

Dvospratni avion A380, poznat kao super-džambo se više ne proizvodi.

Iz Airbus-ove fabrike u Tuluzu, poslednji model ovog aviona serijskog broja 272 odleteo je na svoj prvi let ka drugoj Airbus-ovoj fabrici na aerodromu Finkenwerder u Hamburgu gde će se dalje nastaviti rad na sređivanju enterijera, fabranju i svim drugim neophodnim poslovima pre nego što početkom sledeće godine bude isporučen aviokompaniji Emirates.

Airbus je pre dve godine posle više odlaganja zvanično potvrdio prestanak proizvodnje modela aviona koga je vreme pregazilo brže nego bilo koji drugi model u istoriji. Super-džambo koji je u saobraćaju od kraja 2007. ostaće još dosta dugo na nebu ali se više neće proizvoditi.

Poslednjih pet aviona uključujući i ovaj poslednje proizveden tek treba da budu isporučeni aviokompaniji Emirates u narednih godinu dana, a može se očekivati da će ih kompanija koristiti bar 15-tak godina pre nego što ih penzioniše.

Iako su mnoge aviokompanije u svetu povukle iz svojih flota veliki A380 u upotrebi će u budućnosti ostati 122 letelice u floti Emirates-a, 12 u floti australijskog Qantas-a i tri u floti japanske kompanije ANA. Lufthansa i Air France ubrzali su planove o povlačenju ovog modela iz saobraćaja zbog pandemije koronavirusa dok je British Airways odlučio da ih prizemlji, ali još nije potvrđeno da li će ih isključiti iz flote ili će možda odlučiti da nastave da ih koriste.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije