Austrian obnavlja letove ka Beogradu nakon što je Austrija ukinula zabranu

Zabrana sletanja aviona iz zemalja Zapadnog Balkana u Austriju prestaje da važi, pa je Austrian najavio obnavljanje avio-saobraćaja.

Datum / Date: 31.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Austrian Press

Austrijske vlasti su saopštile da zabrana sletanja aviona iz pojedinih zemalja u Austriju prestaje da važi u petak, 31. jula 2020. u ponoć.

Ovom odlukom koja je stupila na snagu 16. jula praktično je obustavljen avio-saobraćaj između Austrije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Severne Makedonije, Rumunije i Srbije kao i teritorije Kosova i Metohije. U isto vreme produžena je zabrana saobraćaja ka Velikoj Britaniji, Švedskoj i Ukrajini.

Prestankom važenja ove odluke, avio-saobraćaj iz Austrije ka ovim zemljama ponovo je moguć već od 1. avgusta. Austrijska nacionalna avio-kompanija Austrian Airlines je već najavila da će od tog dana obnoviti saobraćaj ka 14 gradova u zemljama koje su bile pogođene zabranom. Ujedno biće uspostavljena i linija ka Severnoj Americi, ka Čikagu do koga će Austrian u početku leteti pet puta nedeljno.

Od 1. avgusta Austrian će ponovo leteti na liniji Beč (VIE) – Beograd (BEG) i Beč (VIE) – Priština (PRN) a u planu je šest letova nedeljno do Beograda i deset do Prištine. Od tog dana planirani su i letovi iz Beča ka Stokholmu, Kairu, Kijevu, Londonu, Bukureštu, Sibiju, Sarajevu, Skoplju, Sofiji, Varni, Podgorici i Tirani.

Nova pravila ulaska u Austriju

Bez negativnog PCR testa na Covid-19 i bez karantina u Austriju mogu da uđu državljani velikog broja evropskih zemalja, ali za državljane zemalja koje se smatraju rizičnim negativan test je obavezan ili im sledi dvonedeljni karantin. Ovo važi i za državljane Austrije i drugih evropskih zemalja koji u Austriju ulaze sa rizičnih područja. Na spisku rizičnih zemalja se nalaze, između ostalih, i Srbija, kao i teritorija Kosova i Metohije, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Švedska, Turska, Rusija, Ukrajina, SAD. Test nije potreban za putnike koji su u tranzitu preko bečkog aerodroma.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije