Aviokompanije uvode obaveznu vakcinaciju za letačko osoblje

Odluku SWISS-a da uvede obaveznu vakcinaciju za letačko osoblje sledile su mnoge druge svetske aviokompanije.

Datum / Date: 30.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: British Airways

Sve aviokompanije na svetu snažno podržavaju vakcinaciju protiv virusa Covid-19, jer što je više vakcinisanih to će restriktivne mere za putovanja da budu popuštane pa će i oni imati više posla i prihoda.

Od sredine novembra, kompletno letačko osoblje švajcarske aviokompanije SWISS mora da bude vakcinisano protiv virusa Covid-19.

Vakcinacija letačkog osoblja (piloti i kabinsko osoblje) je obavezna od 15. novembra, saopštila je švajcarska aviokompanija. Odluka je doneta zbog sve većeg broja zemalja koje zahtevaju od svih ulaznih putnika uključujući i letačko osoblje aviokompanija da poseduju potvrdu o vakcinaciji.

Organizacija letačkih operacija aviokompanije bila bi izuzetno komplikovana, praktično nemoguća, ako bi postojalo vakcinisano i nevakcinisano osoblje. Ova varijabla bi unela pravi haos u proces planiranja letova.

„Međunarodni letovi neće biti mogući ubuduće ako posade ne budu vakcinisane“, izjavio je predstavnik Lufthanse za medije pre nekoliko dana prilikom najave da će i ova aviokompanija uvesti obaveznu vakcinaciju za letačko osoblje. Tom prilikom je navedeno da se odluka ne može doneti bez saglasnosti predstavnika letačkog osoblja i sindikata i intenzivni pregovori o promenama uslova rada su u toku.

Nedavno je Hongkong postao prva destinacija koja je zahtevala od letačkog osoblja potvrde o vakcinaciji, a odluka tamošnjih vlasti je stupila na snagu bez odlaganja, što je otežalo aviokompanijama organizaciju letova.

Da bi odluka o obaveznoj vakcinaciji mogla uspešno da se sprovede, potrebno je da se obave pregovori sa sindikalnim organizacijama pilota i kabinskog osoblja kao i da se izvrše promene u kolektivnom ugovoru, što bi mogao biti veliki problem.

Američka aviokompanija United je bila prva koja je donela odluku da svi zaposleni njih oko 67.000 moraju da budu vakcinisani najkasnije do 25. oktobra, uz rizik od dobijanja otkaza. Odluka ove kompanija naišla je na žestoke osude dela javnosti koji se protivi nametanju vakcinacije. Istu odluku je donela i aviokompanija Hawaiian Airlines, dok Alaska Airlines razmatra donošenje odluke. Druge američke aviokompanije ne mogu trenutno da donesu ovakvu odluku jer su ih sindikati stopirali. Delta Air Lines vodi teške pregovore sa sindikatima pilota, koji su uspeli da odlože donošenje odluke o obaveznoj vakcinaciji do 1. novembra. Za nove zaposlene ova odluka je primenjiva, jer je postavljena u startu kao obavezan uslov.

American Airlines, Southwest Airlines i JetBlue su izjavile da će podsticati i ohrabrivati zaposlene na vakcinaciju za sada.

Australijski Qantas takođe muku muči sa uvođenjem obavezne vakcinacije, pa se dosetio da pripreti nevakcinisanim zaposlenima tužbom ako izazovu prenošenje virusa na radnom mestu. Neke druge kompanije iz Australije su odabrale šargarepu umesto štapa, pa zaposlenima nude razne povlastica poput dodatnih plaćenih slobodnih dana u Virgin Australiji. Povlastice se obećavaju i putnicima koji su vakcinisani pa se razmatra dodeljivanje ekstra nagradnih milja za vakcinisane putnike koji su članovi frequent flyer programa.

Cathay Pacific iz Hongkonga je među prvima uveo obaveznu vakcinaciju zaposlenih i čak pripretio otkazima svima koji to odbiju. Emirates, jedna od najvećih svetskih aviokompanija, je odlučio da stimuliše zaposlene da se vakcinišu tako što je uveo obavezan negativan test pre svakog leta koji će zaposleni morati da plaćaju iz svog džepa, dok je vakcina besplatna.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije