Srušio se ukrajinski teretni avion koji je poleteo iz Niša za Aman

Teretni avion Antonov An-12 koji je iz Niša prevozio naoružanje za Aman se srušio kod Kavale u Grčkoj.

Datum / Date: 17.07.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Meridian / mem.aero

Avion ukrajinske kargo avio-kompanije Meridan, koji je poleteo sa aerodroma u Nišu ka Amanu u Jordanu, srušio se nedaleko od Kavale u Grčkoj.

Prema izveštaju grčkih medija, nesreća se dogodila u u 21.47 po srpskom vremenu, sat vremena nakon što je poleteo sa niškog aerodroma.

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Nebojša Stefanović, je na vanrednoj konferenciji za medije, saopštio da je avion prevozio 11,5 tona proizvoda srpske namenske industrije namenjenih Bangladešu.

Avion koji se srušio je bio Antonov An-12BK, registarske oznake UR-CIC i leteo je za ukrajinsku avio-kompaniju Meridian sa oznakom leta MEM3032. Prema podacima sa sajta za praćenje letova Flightradar24, avion je bio iznad Egejskog mora, kada je iznenada zaokrenuo prema Kavali uz snižavanje visine, sa očiglednom namerom da obavi prinudno sletanje.

Kako je potvrdio ministar Stefanović, svih osam članova posade je poginulo u ovoj nesreći. Među stradalima nema državljana Srbije. Roba koju je prevozio avion pripadala je srpskoj kompaniji Valir, koja je registrovana za spoljnotrgovinski  promet naoružanjem, vojnom opremom i drugim odbrambenim rešenjima.

Na mestu pada aviona, primećena je nepoznata bela supstanca zbog koje su vatrogasci koji su izašli na mesto nesreće osetili peckanje u očima i na usnama. Lokalne vlasti su izdale upozorenje stanovništvu u okolini mesta pada aviona da se zatvore u kuće, ne uključuju klima uređaje i da se ne približavaju mestu nesreće dok se ne utvrdi priroda zagađanja. Vatrogasna služba je potvrdila medijima da tretiraju tovar iz srušenog aviona kao “opasnu supstancu”.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije